Långsamt, majestätiskt och vackert

FILMEN

Ibland inser man hur nyttigt det ändå varit att ha legat med näsan i otaliga seriealbum under, ja, större delen av livet. Det man lärde sig av att plöja "Lucky Luke"-album har man haft nytta av. Visst, man hade säkert känt till Calamity Jane och Jesse James i alla fall, men ändå - grundkunskapen lades tidigt.

Som den enorma titeln på den här filmen avslöjar mördas Jesse James (Brad Pitt) av Robert Ford (Casey Affleck). Det sker dock inte i filmens första minut. Då hade filmen blivit kort, nu är den i stället en mastodontfilm på två timmar och fyrtio minuter. Tempot är långsamt, men det blir lustigt nog aldrig segt. Jag kollar räkneverket på DVD-spelaren först exakt halvvägs in i filmen och då kändes det knappast som att 80 minuter passerat.

Historien vävs sakta fram. Robert Ford är en äkta fanboy som dyrkat Jesse James sedan han var barn. Nu är han 19 på väg mot 20 och söker sig till James gäng där hans äldre bror Charley (Sam Rockwell) redan ingår. James ser den påträngande Ford som en lustig figur men bjuder ändå in honom. Efter ett tågrån splittras gänget tillfälligt och en viss oro uppstår. Det ryktas om att någon av dem ska sälja James till myndigheterna mot den stora belöningen.

Oron eskalerar till inre strider och i periferin lurar den alltid lika karismatiska ledaren. Till slut dyker han upp och tar med sig Charley på en ridtur. Ford har vid det här laget utvecklat sin idoldyrkan till något annat och får finna sig i att James driver med honom och jämför honom med en annan fanboy som dock inte blev långvarig.

Med både James och Charley borta blir det Ford som till slut säljer resten av gänget till myndigheterna och gör en överenskommelse om att han ska hjälpa till att arrestera James. Kort därpå värvas Ford till duon och de börjar smida nya planer. Men Ford har tiden emot sig och tvingas till slut att mörda den misstänksamma James.

Filmen tar dock inte slut där utan skildrar resten av Fords öde. Trots att man vet att James får sätta livet till så sitter man på helspänn inför ögonblicket när det händer. Affleck och Pitt storspelar, vilket faktiskt alla skådespelare i betydande roller gör. Det långsamma berättandet öppnar upp för majestätiska bilder vilket gör "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" till en mycket vacker film.

Storyn, där det centrala temat är berömmelse och vilket pris man betalar för att bli känd, är mastig på ett bra sätt (filmen är baserad på en bok från 1983) och karaktärerna har både djup och substans. Jesse James är hela tiden kusligt respektingivande hur nära galenskapens gräns han än kommer och Robert Ford ständigt lismande och balanserande mellan rationellt och irrationellt beteende.

Filmen blev ingen publiksuccé på bio men kritikerna älskade den. Det är lätt att förstå varför. Det är inte ofta filmer av det här slaget görs, men de är likväl väl värda att se när de dyker upp.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller lustigt nog inget extramaterial och det verkar inte vara så på Region 1-utgåvan heller.


TRE SAKER

1. Filmen har inga förtexter. Titeln dyker upp först efter 2,5 timme när filmen är slut.

2. Brad Pitt hade ett krav i sitt kontrakt om att titeln inte fick ändras.

3. Irriterande slarvfel: på omslagets framsida och rygg skrivs titeln "The Assassination of Jesse James by Coward Robert Ford", vilket grammatiskt blir en felaktig mening.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA