Robin Williams for president!

FILMEN

Historier där en "vanlig" person blivit kung eller president har man kunnat se på film tidigare. Den lyckade romantiska komedin "Dave" med Kevin Klein är ett bra exempel. Nu är det Robin Williams tur att bli president.

Han spelar komikern Tom Dobbs, en underhållare i samma anda som David Letterman och Jay Leno. En kille med koll både på de aktuella kändisarna och de styrande politikerna, en kille som alltid har en vass och satirisk kommentar till det mesta. När han nämner i sitt program att en kvinna i publiken föreslagit att han borde ställa upp som presidentkandidat får han åtta miljoner emails som stöder förslaget.

Sagt och gjort, Dobbs kandiderar under parollen att det inte finns någon skillnad på demokrater och republikaner, att de endast verkar för sina kampanjsponsorer och inte för folket. Trots att Dobbs väljer en seriös framtoning så går det bra för honom, så bra att han blir den oberoende kandidat som får slutdebattera tillsammans med den rådande presidenten och hans farligaste hot från andra sidan.

Här tar Dobbs fram sitt allra vassaste artilleri och tar över föreställningen totalt (i en fantastisk scen där Williams fullkomligt briljerar) och när valdagen är inne går det så bra för Dobbs att han väljs till Amerikas nya president.

Det är bara ett problem. Det har inte gått rätt till. Parallellt med allt detta har vi fått veta att programmeraren Eleanor Green (Laura Linney) hittat ett fel i det nya datastyrda röstningssystemet företaget Delacroy tagit fram. När hon redogjort för detta för företagets chef ignorerar han det totalt. Delacroy har tjänat grova pengar och inget får gå fel.

Men det gick fel och när Eleanor återigen påpekar detta på valdagen inleds en intern kampanj för att utplåna problemet - genom att göra sig av med Eleanor. Hon drogas och får sedermera sparken för drogmissbruk. Tyngd av skuld beslutar hon sig för att berätta för den nyvalde Dobbs om datafelet och frågan är nu vad han ska göra med informationen och kommer Eleanor att klara sig undan de onda krafter som numera vill utplåna henne?

Som ni förstår är detta inte enbart en satirisk komedi rakt upp och ned utan det finns ett ganska rafflande thrillermoment i historien, men det är satiren som står i fokus, baserat i faktumet att många amerikaner - och andra förstås - får sin politiska uppdatering genom sena talkshows eller politiskt laddade komediprogram.

Rollen som Tom Dobbs känns specialskriven för Williams (vilket den inte är) då han får verkligen spela ut. Jag kan tänka mig att han verkligen njutit av den här rollen då mycket av hans snabba agerande känns plockat från hans stand-up-shower. Jag kan även tänka mig att en stor del dessutom är improviserat eller åtminstone baserat på improvisationer.

Laura Linney är också mycket bra i sin roll. Hon anklagas för att vara paranoid och en knarkare och hennes agerande i filmen skulle mycket väl kunna tolkas så. Även resten av skådespelarna gör bra i från sig med bland annat Christopher Walken som Dobbs manager och Jeff Goldblum som högt uppsatt elaking i Delacroy-sfären.

Filmen är skriven och regisserad av Barry Levinson som tidigare bland annat regisserat den mycket lyckade satiren "Wag the dog", som "Man of the year" är lite besläktad med.

Allt som allt en smart och underhållande komedi om rätt man på fel plats.


EXTRAMATERIALET

Dessvärre ingenting på denna utgåva. På den amerikanska utgåvan finns åtminstone en videodagbok och ett porträtt av Robin Williams. Kunde väl fått följa med även till Sverige kan man tycka.


TRE SAKER

1. Radiomannen Howard Stern erbjöds rollen som Tom Dobbs först men kunde inte göra det på grund av sitt vanliga jobb. Även om jag personligen inte kan se någon annan än Williams i rollen så är det lite roligt att leka med tanken hur en så pass vokal typ som Stern hade spelat Dobbs.

2. Många, många, många gånger har jag glatt konstaterat hur bra det är att vi inte har dubbade filmer i Sverige. I Tyskland var man tvungen att stoppa DVD-släppet av "Man of the year" för att dubbningen var så kass.

3. Än en gång vill jag belysa hur fantastiskt bra "Wag the dog" är. Smart, rolig och suverän. Se den om ni inte sett den!


ANDERS JAKOBSON (2007-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA