Mindre finess + mer äckel = mindre kul

FILMEN

Har man inte sett de tidigare två delarna, speciellt "Saw II" så kan man sluta läsa nu. Den här recensionen kommer nämligen att nämna sådan som redan hänt i serien.

OK, då kör vi. "Saw III" startar där den förra delen slutade. Här får vi nämligen veta vad som hände med Donnie Wahlbergs karaktär efter han fängslats i det där äckliga badrummet. Så mycket kan man säga att han lyckas ta sig ur bojan men inte genom att såga av sig foten...

Ni som sett tvåan vet att Jigsaw var riktigt dålig i slutet och i den här filmen så kidnappar han - givetvis med sin lärling Amandas hjälp - en kvinnlig läkare som ska hjälpa honom att bli bättre. Läkaren fängslas med ett adapterat halsband som är kopplat till Jigsaws hjärtfrekvens. Alltså: dör han, dör hon.

Samtidigt har Jigsaw och Amanda fängslat en hatfylld man nere i sin tortyrkammare. Mannen måste gå igenom en massa tester där han slutligen hamnar öga mot öga med mannen som körde ihjäl hans son. Poängen med testerna är att han ska lära sig att förlåta, samtidigt som läkaren kommer att friges om han klarar sina tester.

Stephen King sa någon gång något i stil med "Först försöker jag skrämma läsaren, sedan chocka den och slutligen äckla den", och den devisen har "Saw"-gänget baserat sin film på. Trots att de tidigare filmerna varit ganska råa på sitt sätt har de ändå haft sin finess; ett djävulskt rävspel i första filmen och en smart variant på temat till uppföljaren men här i trean känns det som finesserna är borta och de förlitar sig på allt råare scener och mer äckel.

Personligen tycker jag det blir lite överdrivet och snudd på löjligt. Hela "Saw"-konceptet trampar lite vatten och man har tröttnat på Jigsaws alla lekar och tester. Bollen är hemma, liksom.

Filmen slutar på ett sådant sätt att det ska vara omöjligt att fortsätta serien, men lik förbannat har en fjärde del annonserats för biopremiär lagom till Halloween i år. Nu är det enbart fråga om att mjölka konceptet så länge det går, och det ska inte gå speciellt länge till.

Man måste ändå säga att "Saw"-serien varit en frisk (nej, stryk det) illaluktande fläkt i skräckscenen, men serien kunde väl ändå fått avslutas med denna tredje del, och den kunde faktiskt avslutats bättre än så här. Egentligen ingen dålig film, men inte alls i paritet med de första två delarna.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på de utgåvor i "Saw"-serien jag sett tidigare - det finns ju ett antal olika utgåvor - har inte direkt varit något man jublat högt åt, och även denna utgåva lider av lite halvtrist extramaterial. Det är tre korta featuretter som ger en titt bakom kulisserna, lite bortklippta scener, trailers och två kommentarspår för att vara exakt.

Bakomfilmerna är en genomgång av några av fällorna i filmen, en titt på rekvisita och regissörens "dagbok" (lite luddig benämning). Jag tycker det är aningens sjukt hur folket bakom filmen ena stunden pratar om hur äcklig och vidrig de försökt göra filmen, och sedan pratar om hur "beautiful" vissa fällor är. Det ligger en liten sadistisk överlägsenhet i deras attityd vilket i alla fall får mig att inte bli speciellt sugen på att lyssna på kommentarspåren.

De bortklippta scenerna är inget som direkt påverkar filmen i min uppfattning. Eller - det är klart att de inte påverkar filmen i och med att de är bortklippta, men ni förstår kanske?


TRE SAKER

1. Har man problem att se operationsscener ska man kanske ladda upp med en kudde att gömma sig bakom, för det finns en ganska utdragen och grafisk operation i filmen.

2. Med två tidigare filmer måste det ändå vara svårt att hitta på nya fällor, men i trean finns det två fällor som sticker ut: cisternen som fylls med nedmalda ruttnade griskadaver och "sträckbänken".

3. En positiv sak med trean är att den knyter an väldigt mycket till både första och andra filmen, mer än att bara vara nästa del i serien.


ANDERS JAKOBSON (2007-03-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Theatrical trailer, The traps of Saw III, The details of death: The props of Saw III, Darrens diary: Anatomy of a director, Commentary with director Darren Lynn Bousman, writer/executive producer Leigh Whannell and executive producers Peter Block & Jason Constantine, Commentary with director Darren Lynn Bousman, editor Kevin Greutert and director of photography David A. Armstrong, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA