Rätt ton i både story och skådespel

FILMEN

Först av allt: Varför byta titel? Originaltiteln "We Bought a Zoo" är så mycket mer spännande än torra "En ny start". Dock är den svenska titeln inte felaktig på något sätt, eftersom den sammanfattar filmen fint. Men nog är den bra torr, eller hur?

Den av mig så uppskattade Cameron Crowe, skyldig till min absoluta favoritfilm genom tiderna, står för regi och manus till denna verklighetsbaserade film, om äventyrsjournalisten Benjamin Mee (Matt Damon) som efter en personlig tragedi måste göra något för att hålla ihop sin familj och sig själv. Hans fru har omkommit i cancer och Mee tvingas kämpa för fulla muggar för att klara av familjelivet med unga dottern Rosie (Maggie Elizabeth Jones) och tonårssonen Dylan (Colin Ford). "Så här brukade inte mamma göra" får han höra hela tiden, men medan Rosie är positiv och tycker att hennes pappa gör så gott han kan är Dylan i betydligt sämre skick. Han är deprimerad och gör oförlåtliga misstag så att han slutligen relegeras från skolan.

Benjamins lösning är att flytta, rensa bort det gamla och alla smärtsamma minnen och få en ny start, och han hittar ett drömhus - med ett tillhörande zoo. Det är ingen som tror att han ska klara av att sköta ett zoo som dessutom är så nedgånget att det ska krävas ett mirakel för att det ska bli godkänt och få öppna för allmänheten igen. De få anställda som är kvar, bland annat spelade av Scarlett Johansson, Angus Macfadyen, Elle Fanning, Patrick Fugit och Carla Gallo, ger Benjamin ett månad innan de tror att han ska klappa ihop och knäcks. Men så lätt ger den forna äventyraren inte upp.

Cameron Crowe har en förmåga att hitta en väldigt fin ton i sina filmer. Romantiskt utan att det blir sliskigt, tragiskt utan att det blir dramatiskt och roligt utan att behöva anstränga sig. I "En ny start" spricker det sistnämnda en smula i några smått farsartade scener som filmen faktiskt kunde varit utan, men det är bara en liten brist i en film som annars är väldigt fin och bra.

Det är fina skådespelarinsatser överlag där Matt Damon är övertygande i sin huvudroll. Han gör inga misstag alls och har, precis som Crowe har hittat rätt ton i filmen, hittat rätt ton för sin karaktär. Nu vet jag att den verklighetsbaserade biten har skruvats till med den verkligen Benjamin Mees tillåtelse, men den här historien fungerar fullt ut inom sina egna ramar. Det är dock ingen utmanare till den av Crowes filmer som finns högst upp på min topplista, men väl en mysig och bra film i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial som erbjuds till denna utgåva är en ganska lång bakomfilm om djuren i filmen. En trevlig tittning, men inget man ser om flera gånger.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller specialskriven musik av Jónsi från isländska Sigur Rós, ett band vars musik lämpar sig ypperligt för just filmer. Även den tidigare släppta "Hoppípolla" från Sigur Rós är med i filmen.

2. Den starkt musikintresserade Cameron Crowe har även klämt in en rad andra låtar i film, där jag speciellt hajar till över "Hungerstrike" av Soundgarden/Pearl Jam-sidobandet Temple Of The Dog. Crowe regisserade den exemplariska Pearl Jam-dokumentären "PJ20" härom året.

3. Mer musik: För att hjälpa Matt Damon på traven gjorde Crowe en mix-CD till Damon med musik han tyckte passade karaktären. Denna vore det roligt att ta del av.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
It's a zoo!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA