Charmig, annorlunda och med skön dialog

FILMEN

Det här är en film som jag kanske inte ser om, men däremot mer än gärna rekommenderar till vännerna. "Please Give" har liksom försvunnit i mängden av alla filmer som släpps men är definitivt en film som bör ses då den är grymt skön.

"Please Give" har egentligen ingen huvudkaraktär utan i stället får vi följa systrarna Rebecca (Rebecca Hall) och Mary (Amanda Peet) som är varandras motsatser. De tar hand om sin gnälliga mormor Andra (Ann Morgan Guilbert) som bor granne med Cathy (Elisabeth Keener) och Alex (Oliver Platt). Cathy och Alex har även 15-åriga dottern Abby (Sarah Steele) som lider av acne och rätt besvärlig tonårstrots. Cathy och Alex driver en möbelaffär där de säljer möbler som de köpt från dödsbon. Dessutom planerar de att köpa Andras lägenhet när hon dör. Rebecca letar efter kärleken och Mary är mest bara arg och hatar sin mormor. De två familjernas vägar korsas och flera av dem börjar ifrågasätta sitt liv och leverne.

Det här är en riktigt kul film. Ruggigt sköna skådespelare och med ett manus som känns klockrent. Karaktärerna är alla speciella på sitt eget vis vilket gör att alla känns intressanta och man intresserar sig för var och en av dem. Handlingen är också den intressant och den lyckas hålla mig kopplad och nyfiken rakt igenom.

Filmen är ganska kort, endast 86 minuter, men kanske är det också det som gör att filmen aldrig tappar under vägens gång. När man väl börjar känna att man vill veta ännu mer så är filmen slut. Det gör i och för sig att vi inte får svar på alla frågor och att vi får fortsätta fundera över hur framtiden ter sig. Däremot känner jag mig aldrig snopen eller snuvad på konfekten. Allt är lagom och när filmen är slut lämnar den i alla fall mig med en skön känsla och underlag för att fundera vidare.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen inleds med närbilder på massa kvinnliga bröst. En annorlunda start som får mig att vakna till. Brösten är på mammografi och den något udda starten får snabbt en naturlig förklaring.

2. Även filmens första låt har en text som fastnar direkt och som passar så himla bra med inledningsbilderna. Låten heter "No shoes" och framförs av The Roches.

3. Filmen har både vunnit och nominerats i flera olika filmpriser.


MARIA EREMO (2011-06-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA