En vanlig man i en ovanlig situation

FILMEN

Livet leker för John och Lara Brennan. De lever ett bra liv. De har sonen Luke och saker och ting kunde inte vara bättre. Tills den dag polisen stormar i hos dem och griper Lara för mordet på hennes chef. Lara hävdar att hon är oskyldig men bevisen hon henne är starka. Under de kommande tre åren slåss Lara och John i alla tänkbara instanser för att få rätt, men till slut går det inte längre. Lara döms för mordet och kommer att få sitta inspärrad resten av sitt liv. John vägrar dock acceptera detta och bestämmer sig för att Lara måste ut och när det inte går med lagliga medel får det bli med olagliga. Han börjar planera en fritagning.

Det som är så bra med "The next three days" är att John inte förvandlas till någon actionhjälte som helt plötsligt vet och kan allt om hur man fritar någon från fängelset. I stället är han som vem som helst, som du och jag, och denna vanliga människa ska nu frita en annan människa ur fängelset. Hur gör man? Var börjar man? Vart tar man vägen? Vad är man tvungen att göra längs vägen och klarar han av det som måste göras? Detta är frågor John måste ställa sig själv och hitta svar på. Hur skulle man själv göra?

Nu har John naturligtvis den där lilla extra turen man behöver för att göra något som detta men inte alltid och inte överdrivet. De gånger det är på håret så är det ändå att man känner att det faktiskt skulle ha kunnat gå till så som det gör i filmen. Det är inte fullt så överdrivet som det många gånger brukar bli i filmer av den här typen. Snarare får man känslan av att Paul Haggis frågade sig hur han själv skulle gjort när han skrev manus och just detta är definitivt filmens styrka.

Sen gör även Russell Crowe en strålande insatts. I vanliga fall brukar jag ha lite svårt för honom men här är han lysande. Även Elizabeth Banks är bra som Lara men på grund av att hennes karaktär sitter inlåst är hennes roll inte så stor som Crowes. Och även om det är synd att vi inte får se mer av Banks gillar jag att vi ser väldigt lite av vad som händer henne i fängelset. I filmer som denna brukar det alltid vara så att den som sitter inne har problem med andra fångar, får stryk, hamnar i onåd hos vakterna och så vidare men här får vi i princip bara se Lara när John hälsar på henne i fängelsets besöksrum. Allt fokus ligger på John och hans planering och det gillar jag.

"The next three days" är som sagt riktigt bra. Den känns realistisk även om man naturligtvis skruvat till det lite och trots sina dryga två timmar känns den aldrig långsam eller seg utan det flyter på väldigt bra.


EXTRAMATERIALET

Det finns en hel del extramaterial. Vi får både förlängda och borttagna scener. En del som nog borde fått vara kvar medan andra helt rätt klipptes bort. Vi får se hela videon om hur man gör en "bump key" och vi får se lite bakom kulisserna hur man spelade in filmen.

Dock märkte jag att dokumentären "True escapes for Love" inte fanns med utan klickade man på den fick man upp samma som när man klickade på "Men of the Next three days "...


TRE SAKER

1. Det är intressant att höra hur lik Mel Gibson Crowe låter när han pratar. Blundar man skulle man nästan kunna ta fel på dem.

2. Den "Bump key" som John använder i filmen ska tydligen funka även i verkligheten. Tennisbollen har dock avfärdats av Mythbusters.

3. Kollar man noga på de foton som finns hos tullen när familjen passerar kan man se ett på Osama Bin Laden.


HANS-ÅKE LILJA (2011-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Extended Scenes, Bump Key Video, Cast Moments, Making the Next three days, Men of the Next three days, True escapes for Love och Director's commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA