Ny titt bakom underhållningskulisserna

FILMEN

Den andra säsongen av "30 Rock" drabbades av författarstrejken 2007-2008 och är därför "bara" 15 avsnitt lång. Detta innebar att man, med god vilja och drygt fem timmar till sitt förfogande, kan se hela säsongen i ett svep. Det gjorde i alla fall jag. Det amerikanska komediformatet med 22 minuter långa avsnitt gör det väldigt enkelt att konsumera i rask takt, och i och med att "30 Rock" inte är någon speciellt komplicerad serie går det ännu lättare.

På omslaget ser vi den kvintett av karaktärer som till denna säsong i princip tagit över helt och hållet. Från höger till vänster: Tracy Jordan (Tracy Morgan) - den kontroversiella komikern som man knappt kan ha i möblerade rum; Jack Donaghy (Alec Baldwin) - den excentriska programchefen vars tankar och idéer inte alltid roar Liz Lemon (Tina Fey) - huvudförfattare till "TGS with Tracy Jordan", seriens huvudperson och den enda som har huvudet på skaft; Jenna Maroney (Jane Krakowski) - den forna stjärnan i "TGS" innan Tracy tillkom som dock saknar självinsikt och möjligen riktig talang, samt Kenneth Parcell (Jack McBrayer) - den smått märkliga NBC-värden som kanske inte riktigt har alla läsk i backen.

Övriga karaktärer får en betydligt mindre plats i säsongen, till exempel så känns det som Lonny Ross bara har tre repliker i hela säsongen - och då räknas han ändå till en av de tio huvudkaraktärerna. Det samma gäller showen "TGS with Tracy Jordan" som alltså produceras i serien - den ser man inte en sekund av, men samtidigt är det ju inte det serien går ut på, utan att skildra det som händer bakom kulisserna och framför allt relationerna mellan karaktärerna.

Det mesta handlar så klart om Liz och Jack, som i den första säsongen mest stångades mot varandra, men nu har de en bättre relation där de till och med anförtror sig åt varandra. Visserligen chockstartar Jack efter sommaruppehållet med att ha skapat dokusåpan "MILF Island" och även tagit tillvara på NBC:s "Seinfeld"-rättigheter och skapat digitala versioner av Jerry Seinfeld och stoppat in i varenda program som kanalen har. Inte helt lyckat, i alla fall när Jerry får reda på det.

Jacks stora story arc under säsongen är annars maktkampen om att få ta över det stora ordförandeskapet efter Don Geiss (Rip Torn), en kamp han för mot Devon Banks (Will Arnett). Under resans gång blir den tydligt republikanska Jack våldsamt förälskad i en demokratisk kongresskvinna spelad av Edie Falco - ett förhållande dömt att misslyckas.

Liz å sin tur har fullt upp med att hålla ihop skeppet, se till att hennes stjärnor har det bra och försöka hitta en man. Men det är inte speciellt enkelt, då är det lättare att äta tveksamma mexikanska snacks, även om det har sina konsekvenser.

"30 Rock" tuffar vidare. Underhållningen är enkel och stundtals riktigt kul. Jag är fortfarande inte helt övertygad om seriens förträfflighet, men gillar att sjunka in i den här världen under ett par timmar och bara koppla av. Mer kan jag egentligen inte begära av serien i dagsläget.


EXTRAMATERIALET

Förra boxens extramaterial var lite tramsigt, men nu är det lite mer intressant. Det börjar i och för sig med ungefär fem minuter bortklippta scener som det inte finns så mycket att säga om.

Sen blir det genast mer intressant, vi får två annorlunda inblickar i hur serien görs genom att dels vara med om en table read av ett avsnitt och sen ett liveframträdande av ett annat avsnitt som gjordes för att få in lite pengar till de medarbetare som drabbades av författarstrejken. Även om det hela är amatörinspelat så är det faktiskt riktigt underhållande att ta del av serien på det här viset.

Mer bakommaterial blir det när vi får se förberedelserna inför Tina Feys värdskap hos sin gamla arbetsgivare "Saturday Night Live", vars kontor har många likheter med miljöerna i "30 Rock"... Detta följs av ett åter igen amatörinspelat inslag från när gänget bakom "30 Rock" uppmärksammades av "The Academy of Television Arts & Sciences", vilket är ett lite mer branschanpassat samtal inför publik. Dessvärre lider båda dess inslag av rätt dåligt ljud så det är lite knepigt att hänga med eftersom det inte finns undertexter.

Allting avslutas med ett knippe bloopers som det heller inte finns så mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Det är tonvis av gästinhopp av kända skådespelare. Ett av de roligaste står David Schwimmer för som miljösuperhjälten Greenzo.

2. I USA har den fjärde säsongen ganska nyligen rullat igång.

3. Säsongen plockade hem sju Emmys, bland annat de minst sagt tunga "Outstanding Comedy Series", "Outstanding Lead Actor in a Comedy Series" (Alec Baldwin) och "Outstanding Lead Actress in a Comedy Series" (Tina Fey). Tina Fey fick ytterligare en för "Outstanding Writing for a Comedy Series" för säsongsfinalen - samma avsnitt som ges i extramaterialets table read.


ANDERS JAKOBSON (2009-11-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2009
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, "Cooter" Table Read, 30 Rock live at the UCB Theater, Tina hosts SNL, The Academy of Television Arts and Sciences presents: An evening with 30 Rock and more!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA