Lyckad huvudrollsdebut för Gervais

FILMEN

Efter succéerna med "The Office" och "Extras", standupshower och en podcastsensation har Ricky Gervais tagit sig till Hollywood. Efter små inhopp i filmer som "For Your Consideration", "Stardust" och "Night at the Museum" har han nu ett par huvudroller på gång, den första i "Livet från den andra sidan".

Där spelar han Bertram Pincus, en engelsman som hamnade på Manhattan på grund av kärleken men när den gick åt skogen tappade han sugen på alla människor. I yrkeslivet är han tandläkare och tycker varken om att umgås med kollegorna eller att lyssna på patienters eviga babbel. Sina grannar hatar han, och livet leker verkligen inte och det blir inte bättre av att han måste göra ett litet kirurgiskt ingrepp på sjukhuset, under vilket han faktiskt dör under några minuter.

En komplikation till följd av detta är att Bertram plötsligt kan se och kommunicera med de spöken som är kvar på jorden. Detta uppmärksammas snabbt av Frank (Greg Kinnear), som liksom alla andra spöken har unfinished business som hindrar honom att gå vidare till andra sidan fullt ut. Frank menar att hans fru Gwen (Téa Leoni) - som dessutom bor i samma hus som Bertram och är en av de människor han ignorerat hårdast - är på väg att gifta om sig med "fel" person. Om Bertram kan förhindra detta lovar Frank att hålla alla andra påträngande spöken borta.

Bertram kommer fram till att det enda sättet att göra detta är att själv framstå som ett alternativ för Gwen, vilket till syvende och sist innebär att han får lätta lite på sin hårda yta.

"Livet från den andra sidan" är mycket lyckad huvudrollsdebut för Gervais. Han gör rollen mycket bra. Först som irriterande butter och kärv cyniker och sedan som en varmhjärtad och rolig medmänniska. Filmen är både rolig, fin och känns till och med lite originell i sitt upplägg. En lite annorlunda twist på den romantiska komedin.

Även Greg Kinnear är mycket bra i sin roll. Han spelar en person som kanske inte riktigt varit världens bästa man i livet, men som ändå vill göra rätt för sig. Samspelet med Gervais är lysande och de bollar repliker fram och tillbaka som de aldrig gjort något annat tidigare. Téa Leoni gör en stabil insats som en kvinna som inte riktigt har ro i livet. Man känner med henne och karaktären är välskriven.

På det stora hela en mycket bra film alltså. Inte för sentimental eller för den delen överdrivet romantisk utan bara fin. Och mycket rolig.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret med regissören/manusförfattaren David Koepp och Ricky Gervais är förhållandevis fattigt. Gång på gång konstaterar Gervais vilket "drivel" det är de håller på med, och jag är böjd att hålla med. Nä, så dåligt är det så klart inte, men det ger inte så himla mycket.

Bakomfilmen är så där lagom småtrevlig med lite kommentarer från de inblandade, men ger heller inte så speciellt mycket. Kanske lite svårt när det gäller en förhållandevis rak komedi.

En liten kort titt på några specialeffekter står näst på tur innan allting avslutas med en massa bloopers signerade Gervais. Han har svårt att hålla sig för skratt, det har man sett på tidigare DVD:s och här är det inget undantag.


TRE SAKER

1. Saturday Night Live-bekanta Kristen Wiig gör en jätterolig roll som kirurgen som alltså lyckas döda Bertram under några minuter. Faktum är att hon helt tar över filmen i sina scener. Dags för den första huvudrollen kanske?

2. Filmen är skriven och regisserad av David Koepp som tidigare mest skrivit action, äventyr och thrillers med filmer som "Jurassic Park", "Carlito's Way", "Mission: Impossible", "Snake Eyes", "Panic Room", "Spider-Man", "Secret Window", "Världarnas krig", "Indiana Jones och kristalldödskallens rike" och kommande storfilmen "Angels & Demons".

3. Filmen ger en fullständigt naturlig förklaring till varför vi människor nyser...


ANDERS JAKOBSON (2009-04-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarer av David Koepp och Ricky Gervais, Making of "Ghost town", Ghostly effects, Some people can do it
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA