Robotar för hela familjen

FILMEN

Handlingen i "Robotar" är i grunden samma som så många av dessa "barnfilmer" för vuxna. Det finns en god, lite svagare sida och en ond, lite starkare sida. Som väntat vinner naturligtvis den goda. Ja, jag avslöjar det redan nu för det finns väl inte någon som tror något annat?

Det som gör denna typ av filmer (som "Ice Age" som gjordes av samma personer) är att det dels är en barnfilm som yngre gillar och dels att den har en hel del referenser som lite äldre och vuxna förstår och uppskattar. Det är alltså en perfekt typ av familjefilm.

En annan sak som alltid är intressant är att se vilka som gör de olika rösterna. Personligen väljer jag alltid originalrösterna om möjligheten finns. Det finns dock filmer där de svenska rösterna är i samma kaliber. I "Robotar" är det Ewan McGregor som gör rösten åt filmens hjälte Rodney Copperbotton.

Rodney reser till Robot City för att bli uppfinnare. Väl där upptäcker han att den gode Bigweld (vars röst görs av Mel Brooks) blivit utmanövrerad av den onde Ratchet (rösten görs av Greg Kinnear) och hans ännu ondare mamma. De ska nu tvinga alla robotar att betala dyra pengar för uppgraderingar genom att förstöra alla reservdelar som de annars kan köpa för en billig peng.

Rodney och hans nya vänner bestämmer sig för att stoppa Ratchet, återinsätta Bigweld som chef och återigen göra livet lättare, och billigare, för alla robotar.

I den svenska versionen görs Rodney av Linus Wahlgren, Bigweld av Svante Thureson och Ratchet av Nicklas Wahlgren och även om de gör ett bra jobb är de inte lika bra som originalet. Det är dock värt att nämnas att just "Robotar" inte är lika kändistät som en del andra filmer vilket gör det lättare för de svenska motsvarigheterna att mäta sig med originalen.

Filmen i sig är bra men kanske lite för förutsägbar. Alla filmer i den här klassen är förutsägbara så är det bara men lite mer hemlighetsmakeri kanske hade varit bra. Sen kan man inte annat än häpna över hur bra man fått till Robot City. När Rodney först anländer och tar sig från tågstationen till Bigweld industrier kan man inte annat än häpna!

"Robotar" är definitivt en film som hela familjen kan tycka om, liten som stor.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på "Robotar" är rätt spretigt. Dels finns en mycket underhållande dokumentär om de personerna som gör de rösterna åt de olika figurerna. Det är fantastiskt att se hur de lever sig in i sin roller när de läser replikerna. De agerar nästan som figurerna på filmduken gör.

Dels finns det även en del onödigt extramaterial. Det finns ett inslag där man kan se en robot framföra åtta olika danssteg. Helt meningslöst och jag förstår faktiskt inte vad den har där att göra. Vill man se hur figurerna kan röra sig kan man ju göra det i filmen.

Förutom dessa finns det även en musikvideo, lite borttagna scener och ytterligare några kortfilmer. Med andra ord är extramaterialet vad man kunde förvänta sig. Varken mer eller mindre.


TRE SAKER

1. Som väntat är filmen otroligt bra gjord. Den är snygg att titta på och de har låtit fantasin flöda när de skapat miljöerna i filmen. Mycket bra.

2. Man har ju ofta kopplingar till verkligheten i den här typen av filmer och så även här. När Rodney erbjuds att köpa en karta över kändisars hem kan vi se namn som Jeremy Irons, Orson Wheels (Orson Welles), Axle Rose (W. Axl Rose), Britney Gears (Britney Spears), Farrah Faucet (Farrah Fawcett), and M.C. Hammer. Lägg märket till hur alla namn har gjorts om så de passar in i robotvärlden.

3. I England och Australien har endast en del av rösterna dubbats om. Tex. gjordes rösterna för klockorna på tågstationen av barn som vunnit en tävling där priset var just att få vara med i filmen. De tränades dock först att tala med amerikansk brytning.


HANS-ÅKE LILJA (2005-09-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarspår av Blue Sky, Interaktiva spel, Aniemrad kortfilm, Musikvideo, Borttagna scener, Biografier, Fotogalleri, Trailer och förhandstitt på Ice Age 2
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA