Animerade apkonster enbart för barn

FILMEN

Titeln "Space Chimps" låter som det där sista frampressade förslaget på ett utdraget spånmöte som alla direkt gillar för att de är så trötta att de tappat omdömet. I själva verket baseras hela storyn på att en schimpans faktiskt var en av de första djuren som skickades ut i rymden.

I den här fallet heter schimpansen Ham. Men det var för 30 år sedan och Ham har gått vidare till de sälla jaktmarkerna. När en rymdsond dras in i ett maskhål och sedermera hamnar på planeten Malgor där den fruktade Zartog sprider skräck i sina medaliens, måste NASA skicka dit en expedition. Lotten faller på ett gäng schimpanser som tränat hela sitt liv. Men en senator tycket att det saknas lite stjärnglans och tvingar därför Hams sonson Ham III att gå med gruppen. Ham III är populär cirkusstjärna och har inget intresse av att åka upp i rymden, speciellt som han levt i skuggan av sin farfar hela sitt liv. Men det går som det går och Ham följer med Luna och Titan upp i rymden medan teknikapan Comet stannar på jorden tillsammans med Ham III:s äldre och erfarna kompis Houston.

På Malgor väntar ett rafflande äventyr och poängen med storyn är att den slappa och oseriösa Ham III ska växa upp en gång för alla. Problemet är att filmen inte är rolig alls, eller speciellt bra animerad. Jag ska inte säga att animationerna är dåliga, för jag har full respekt för alla som kan den konsten på någon nivå, men det är ganska tydligt att Vanguard Animation som ligger bakom filmen inte alls kan mäta sig med Dreamworks och Pixar varken när det gäller story eller bilder.

På omslaget står det putslustigt "Från en av primaterna (hoho!) bakom 'Shrek'-filmerna!", men det är dessvärre ingen garant för kvalitet. Storyn innehåller visserligen några vuxenskämt, men de är få och filmen är ganska tydligt ämnad för de allra minsta. Det blir kanske tydligast animeringsmässigt när vi kommer till Maglor som är en alienvärld som är mycket orealistisk (vad annars?). Det är färgsprakande och enkelt och påminner väldigt mycket om de allra tidigaste 3D-spelen till Nintendo 64. De ovanligt fula alienfigurerna springer dessutom inte riktigt på marken.

En liten rolig sak i denna värld är att Ham III och Luna stöter på en glödlampliknande varelse som heter Kilowatt som brister ut i ett litet operaskrik varje gång hon blir rädd.

Men som sagt - "Space Chimps" är inte rolig, men det är i och för sig möjligt att yngre barn har en helt annan uppfattning, så mycket lämpligt finns filmen även med svenskt tal.


EXTRAMATERIALET

Enbart en trailer till filmen och några andra filmer finns att hämta där.


TRE SAKER

1. Ham (tillsammans med Enos) var mycket riktigt den första schimpansen ute i rymden. Detta var 1959, men redan 11 år tidigare for den första apan upp i en raket. Han hette Albert och var en rhesusapa. Första "djuren" upp i rymden var dock ett gäng fruktflugor redan 1947. Inga namn på dessa är kända...

2. Att Ham III:s kompis heter Houston borgar för användadet av den klassiska meningen "Houston, we have a problem", som - bonustrivia - faktiskt är ett felaktigt citat. "Houston, we've had a problem" var vad som egentligen sas under Apollo 13-uppdraget.

3. Rösterna i filmen görs av bland annat Cheryl Hines, Jeff Daniels, Jane Lynch och Stanley Tucci och i den dubbade versionen av bland annat Lennart Jähkel och Leif Andrée.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA