Fint om dystert slut ett liv

FILMEN

Luke Wilson har ett automatiskt deprimerat ansiktsuttryck. Även när han ler och glad pekar hans ögonbryn nedåt och han ser ledsen ut. Alltså är han perfekt som den deprimerade Henry Poole som dragit sig tillbaka till "mammas gata" för i ensamhet leva de sista dagarna i sitt liv.

Han har försökt att köpa det gamla föräldrahemmet, men får nöja sig med ett grannhus. Vad han dock inte är nöjd med är den ommålning av fasaden mäklaren gjort mot hans vilja då det blivit en stor missfärgad fläck där. Egentligen bryr sig Henry inte om det, men när en granne får syn på fläcken förändras allt. Hon påstår att man kan se guds ansikte där, att det är ett mirakel och snart köar folk där - mitt i Henrys tomt - för att ta del av det, och några blir dessutom helade.

Henry som minst sagt tappat tror då han dragit på sig en dödlig sjukdom är föga road av detta, men närmaste grannen Dawn (Radha Mitchell) och hennes dotter blir de som han anförtror sig åt, de som får dela hans hemlighet och de som kanske kan göra livet lite lättare trots att det går åt ett mörkt och dystert håll.

Å ena sidan är den här filmen ganska lugn och fin historia, men å andra sidan har man sett ganska många filmer av det här slaget - en ledsen man funderar över sitt liv och träffar någon som påverkar honom på ett positivt sätt. I och för sig är det ett koncept som verkar funka i all evighet och jag säger inte att "Mirklet med Henry Poole" är någon dålig film, men inom denna snäva genre så finns det många andra filmer som är klart bättre.

Wilson gillar jag sedan tidigare och rollen passar honom mycket bra. Radha Mitchell är en annan favorit som också är riktigt bra. I övriga roller hittar man bland annat Adriana Barraza som den nyfikna grannen Esperanza och Cheryl Hines som mäklaren.

Trots mitt lite ljumna omdöme så anser jag att "Miraklet med Henry Poole" är en sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting på denna utgåva, region 1:an stoltserar med lite extramaterial:

• Audio Commentary with Director Mark Pellington and Writer Albert Torres
• The Making of Henry Poole Is Here
• "All Roads Lead Home" Music Video
• "Henry Poole Is Here" Music Video


TRE SAKER

1. I sinom tid får Henry komma in i det gamla föräldrahemmet och inser att det inte hjälper honom ett dugg. "Det finns ingenstans att gömma sig", kommenterar han och det är ungefär så jag resonerar när jag besöker mitt föräldrahem.

2. Historien känns bra upplagd där vi successivt får reda på motiven till Henrys aktuella stadie, speciellt genom en kort inledning där man snabbt kan dra slutsatsen att han är i slutet av sitt liv.

3. Filmen kategoriseras på omslaget som en "dramakomedi" och även om det finns en del roliga inslag i filmen så känns den mer som ett renodlat drama.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA