Sliver mixat med Fredagen den 13:e

FILMEN

"Vacancy" beskrivs på omslaget som en blandning av "Saw" och "Psycho" och det stämmer till viss del. Den utspelar sig på ett motell (som "Psycho") och folk dör (som i "Saw") men så mycket mer likheter finns det inte. Det finns inga döda morsor och ingen tvingas göra någon annan illa. Jag skulle nog hellre kalla "Vacancy" för en blandning av "Sliver" och "Fredagen den 13:e".

Med det vill jag dock inte säga att "Vacancy" är dålig på något vis. Den är både bra när det gäller skådespelarinsatserna och handlingen. Den är dessutom riktigt spännande.

Filmen börjar med att David (Luke Wilson) och Amy (Kate Beckinsale) är på väg hem från hennes föräldrars bröllopsdagsfirande. Medan Amy sover väljer (som så ofta i sådana här filmer) David att ta en genväg. Naturligtvis visar det sig vara ett misstag när bilen deras går sönder och de tvingas övernatta på ett motell mitt ute i ingenstans.

De har hur som helst inget val utan hyr ett rum för natten. För att fördriva tiden börjar David titta på några videofilmer som finns på rummet. De visar sig att det enda som bjuds är råa skräckfilmer där maskerade gärningsmän brutalt har ihjäl oskyldiga människor.

Trots att Amy ber honom stänga av tittar han vidare och det dröjer inte länge förrän han inser att filmen faktiskt är inspelad i exakt det rummet de ny hyrt. Filmerna är alltså inte spelfilmer utan skildrar vad som hänt i det rum de just nu befinner sig i.

Detta är inledningen på en katt och råtta-lek som sedan pågår filmen ut och jag får lov att erkänna att jag gillar "Vacancy". Den är en tät film och det faktum att den endast är runt 80 minuter lång gör att den inte innehåller några trista transportsträckor. Det är full fart från ruta ett.

Både Luke Wilson och Kate Beckinsale är suveräna i sina roller och ger ett väldigt trovärdigt intryck. Även Frank Whaley gör en trovärdig tolkning av föreståndaren till motellet även om man rätt fort anar att han inte är så oskyldig som han verkar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film som kanske mer ger de inblandade en chans att komma till tals än den faktiskt visar hur det gick till bakom kulisserna.

Vi får också en alternativ början och faktum är att jag nog önskat att de låtit denna alternativa scen varit kvar.

Sen får vi också en bortklippt scen och alla snuff-filmerna (filmerna där förövarna mördar sina offer) i sin helhet.

Inte mycket till extramaterial men heller inte helt obefintligt.


TRE SAKER

1. Det är lite synd att man inte får mer info om den tredje mördaren. Vem är han?

2. Det är också synd att man inte får lite mer information om David och Amys son som nyss gått bort.

3. Jag gillar maskerna som mördarna använder i filmen. De är riktigt läckra.


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA