Science fiction möter baseball i Iowa

FILMEN

Jag har sagt det tidigare, men säger det igen: den amerikanska nationalsporten baseball är aldrig så intressant och spännande som när den skildras på film. I verkligheten verkar det vara en omständig sport att hänga med i, men på film är den alltid enkel och spännande. Kevin Costner borde veta - han har nämligen varit med i en av de bästa baseballfilmer jag vet: "Bull Durham" (kan det inte komma en svensk DVD av den snart?).

Här är han dock inte baseballspelare utan Ray Kinsella som på omvägar hamnat i Iowa där han odlar majs med sin fru Annie (Amy Madigan) och deras dotter Karin (Gaby Hoffmann). En kväll när han står bland majsplantorna hör han en röst från ingenstans. "Om du bygger den, så kommer han" säger den. Ray förstår ingenting. Bygga vad och vem är han? I en vision klarnar det: han ska bygga en baseballplan på sina ägor.

Sagt och gjort: han plöjer ned en stor del av majsfältet och börjar bygga. Grannarna undrar vad han håller på med. Till slut är planen klar, men ingen kommer.

Allt detta händer under den första kvarten av filmen, i vilken vi även fått lära oss om Rays dåliga relation till sin far, som aldrig ordnades upp innan fadern dog, och vi har även fått höra om baseballspelaren Shoeless Joe Jackson som förbjöds spela baseball efter att han och sju andra Chicago White Sox-spelare förlorat med flit i World Series 1919.

Efter en lång vinter står Rays familj med en hotad ekonomi eftersom skörden blir mindre och fortfarande har "han" inte kommit. Men så står han där mitt på planen en kväll, Shoeless Joe Jackson (Ray Liotta). Fler spelare tillkommer och till synes är det bara Ray och hans familj som ser dem - andra tror att det handlar om någon kollektiv psykos.

Rösten kommer dock tillbaka med en ny kryptisk uppmaning och efter mycket om och men letar Ray rätt på en betydelsefull protestförfattare från 60-talet, Terence Mann (James Earl Jones) och tillsammans hör de rösten igen och resan fortsätter. Ray har uppenbart fått något slags uppdrag, utan att veta vad det egentligen ska leda till.

"Drömmarnas fält" var oerhört omtyckt när den kom 1989 med bland annat tre Oscarsnomineringar på meritlistan. Jag har sett den några gånger tidigare och hade goda minnen av filmen. När jag ser om den nu så upplever jag den som lite väl sötsliskig för sitt eget bästa. Det är fortfarande ett bra, om än lite märkligt drama, men samtidigt lite sämre än jag minns det.

Alla baseballspelare som är med fanns på riktigt och historien om Shoeless Joe och det som kallas "Black Sox Scandal" är även den helt sann. Dock ska jag kanske tillägga att "Drömmarnas fält" inte riktigt är en baseballfilm i samma andra som ovan nämnda "Bull Durham" eller "Tjejligan". Baseballen är viktig en beståndsdel, men inte det primära. Det primära är att tro på sina drömmar och att lita på magkänslan, trots att man riskerar mycket genom att göra så.


EXTRAMATERIALET

Ingenting, dessvärre. "Drömmarnas fält" har släppts på DVD en gång tidigare för 10 år sedan och den utgåvan innehöll lite extramaterial som alltså inte kommit med till denna nyrelease.


TRE SAKER

1. Filmen bygger på en roman. I den var även protestförfattaren en verklig person, nämligen den mytomspunna J.D. Salinger, som dock inte var speciellt lycklig över att bli en karaktär i en bok. Detta ledde till att den fiktiva författaren skapades till filmen.

2. En scen utspelar sig på Fenway Park, Boston Red Sox klassiska arena. Bland de tusentals statisterna finns Boston-skådisarna Matt Damon och Ben Affleck.

3. Omslaget till filmen osar 80-tal lång väg och i mitt tycke indikerar det en helt annan film än vad det faktiskt är.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA