Får man mörda onda människor?

FILMEN

Dexter Morgan är en minst sagt udda kriminaltekniker. Hans speciallitet är blod och när ett brott begåtts är det han som, baserat på blodets utseende, förklarar hur det gått till. Dexter har dock en mörkare sida. En sida som bara han själv och hans nu döda styvpappa (James Remar) känner till. Dexter är nämligen en seriemördare.

Dexter upptäckte redan som ung att han inte hade några känslor utan istället njöt av att göra folk illa. Som tur var, var hans styvpappa Harry mycket förstående och för att hålla honom i schack tog han med sig den då unge Dexter ut och jagade så han på så vis kunde få utlopp för sina speciella behov på djur istället för människor.

Till slut räcker det dock inte med djur och Harry upprättar då regler som Dexter måste hålla sig till, The Codes of Harry. Han får inte döda oskyldiga. Vad han där emot får göra är ta hand om brottslingar som polisen av någon anledning inte kommer åt. Harrys regel är dock att han måste vara helt säker på sin sak. Något som oftast inte är något problem då Dexter inte bryr sig om husrannsakningstillstånd eller liknande.

När han sen väl tar sig an någon sparar han alltid en liten trofé. Han tar nämligen en droppe blod från var och ett av sina offer. Dessa sparar han sedan snyggt och prydligt på små glasskivor i en burk.

En dag rasar dock Dexters värld. Helt plötsligt börjar det härja ytterligare en seriemördare i Florida. Han är väldigt noggrann och polisen har stora problem med att få fram några ledtrådar om vem han är eller varför han mördar. Dexter blir till en början fascinerad av Isbilsmördaren som polisen döper honom till men rätt snart inser han att mördaren vet vad Dexter gör och att han nu utmanar honom…

Dexter spelas lysande av Michael C. Hall som en del säkert känner igen från "Six feet under". Han passar perfekt som Dexter och speciellt när han försöker spela normal för att dölja sina mörkare sidor. Dexter gör det genom att vara tillsammans med Rita och hennes två barn. Till en början är förhållandet enbart ett spel från Dexters sida för att verka normal men ju längre säsongen går desto mer fäster han sig vid dem.

Det är mycket underhållande att se hur Dexter handskas med alla känslor som han förväntas ha men nu alltså saknas. Harry lärde dock honom att spela normal för att smälta in och inte bli upptäckt, och det gör han bra.

Dexter berättar också hur han känner via en berättarröst som är något mellanting av hans tankar och att han förklarar sig för tittaren. Detta ger serien en extra dimension som gör den om möjligt ännu bättre.

Övriga skådespelare gör riktigt bra även om en del av dom bleknar när man jämför med Halls rolltolkning av Dexter. Som Dexters syster Debra ser vi Jennifer Carpenter och som Rita ser vi Julie Benz. Båda var för mig tidigare okända men imponerade här med sitt skådespeleri. Nu väntar jag med spänning på säsong två.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr är extramaterialet tunt för säsong ett. Det enda vi får är kommentarspår till avsnitt sex och tolv och det kan endast ses som en besvikelse. Jag hade hoppats på åtminstone en bakom kulisserna-film.


TRE SAKER

1. Serien Dexter är baserad på boken "Dexter in the dark" av Jeff Lindsay. Han har även skrivit ytterligare två böcker om Dexter; "Dearly devoted Dexter" och "Darkly dreaming Dexter".

2. Då "Dexter" gick på Showtime innehåller säsongen bara 12 avsnitt men varje avsnitt är istället drygt 50 minuter jämfört med de vanliga 40 - 45 minuterna som gäller för serier med reklamavbrott mitt i.

3. I USA har säsong två av "Dexter" redan visats och den förväntas dyka upp på TV i Sverige till hösten.


HANS-ÅKE LILJA (2008-02-28)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA