Gapigt och forcerat utan skratt

FILMEN

Melissa McCarthy har gjort en liten karriär på att "fula till sig" på film, vara gapig och högljudd, okvinnlig - om man så vill, och det har i de flesta fall varit ganska roligt. Men det är farligt att hamna i ett fack, för plötsligt blir det bara slentrian och ett billigt knep som kanske inte är så roligt längre. Som i "Tammy" där McCarthy skrivit manuset ihop med sin man Ben Falcone som även står för regin och spelar Tammys svettiga chef i inledningen av filmen.

Tammy får sparken från sitt jobb i en snabbmatskedja på grund av att hon ständigt är försenad. Den här gången berodde det på att hon krockat med en hjort, och på väg hem säckar bilen ihop totalt. Väl hemma upptäcker Tammy att hennes man Greg (Nat Faxon) är otrogen med grannen (Toni Collette). I tårar lämnar Tammy hemmet för att gå två hus bort till sin mamma (Allison Janney) där även mormor Pearl (Susan Sarandon) bor. Efter att ha gnällt om sitt miserabla liv blir det Tammy och Pearl som ger sig ut på en improviserad roadtrip. Mormor Pearl har en fungerande bil, en rejäl sedelbunt och en önskan om att åka till Niagarafallen.

Vägen dit kantas av äventyr och motgångar där Pearl får till det med en sugen gubbe (Gary Cole), Tammy kraschar en jetski och de båda hamnar i fängelse. Det låter ju som om skämten borde stå som spön i backen, men tyvärr är "Tammy" en film som inte bjuder på några direkta skrattsalvor. Jag fnissar till någon enstaka gång, men det är allt. Någonstans har något gått extremt fel med den här filmen och det har bara blivit en gapig och o-rolig komedi.

Roadtripupplägget är ganska uttjatat vid det här laget och det händer liksom inget speciellt udda eller kul under Tammys och Pearls resa. Jag hade betydligt större förhoppningar på "Tammy". Ett riktigt magplask.


EXTRAMATERIALET

Om du vill veta lite om hur äkta paret Melissa McCarthy och Ben Falcone upplevde sin senaste verkliga roadtrip, finns fyra-fem härliga minuter med tips och vägledning här! Supertråkigt, och inget som hör hemma bland ett vettigt extramaterial.

Dessvärre är det mesta av det övriga rätt tråkigt det också. Lite bortklippta scener och improvisationer och en samling bloopers, som i alla fall indikerar att det var roligt att spela in filmen. Att se den var inte lika kul.


TRE SAKER

1. Historien har sin grund i en dröm Ben Falcone hade om sin fru, att hon jobbade som snabbmatskassörska och tappade greppet om livet. Jisses.

2. Ålderskillnaderna mellan dotter, mor och mormor är i verkligheten elva år mellan Melissa McCarthy och Allison Janney, och sen ytterligare 13 upp till Susan Sarandon.

3. I USA finns det en förlängd version av filmen som är ungefär fem minuter längre.


ANDERS JAKOBSON (2014-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Tammy's Road Trip Checklist, Gag Reel, Deleted Scenes, Fun Extras
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA