Nu är det slut för Kenny Fucking Powers

FILMEN

Den tredje säsongen skulle blivit den sista med den dryga före detta baseballstjärnan Kenny Powers (Danny McBride), men lagom till att boxen släpptes i Sverige annonserades det att en fjärde omgång skulle göras, detta trots att säsong 3 hade en serieavslutande final. Nu har den fjärde kommit och det är verkligen slutet på serien.

Det är även en bra avslutning och en säsong som tar serien i en ny, men ändå bekant riktning, som gör att det faktiskt känns lite fräscht att kliva in Kenny Powers värld igen. Runt fem år har gått sedan Kenny fejkade sin egen död för att dra sig undan ur strålkastarna och leva ett familjeliv tillsammans med sin fru April (Katy Mixon) och deras son Toby. Nu har han gjort det, och familjen har utökats med en dotter. Kenny jobbar på en biluthyrningsfirma och börjar så smått få nog. Nog av en chef han inte tål och nog av ett medelklassliv som är långt bort från det liv han vill leva och känner rätt till att få leva.

En före detta lagkamrat är numera tv-kändis i ett sportprogram och ett möte med honom gör att Kenny får bli gäst i expertpanelen. Först blir han hackkyckling men sedan börjar han finna sin plats och får vara så där Kenny-dryg som bara han kan vara och vips börjar pengarna rulla in och Kenny Powers är tillbaka i full effekt. Och eftersom Kenny lever efter mottot "mycket vill ha mer" eskalerar allting till oanade höjder vilket gör att han beter sig allt sämre mot sin familj och sina vänner och det får så klart sina konsekvenser.

Konsekvenserna betyder att det blir lite drama i serien och jag har alltid uppskattat den aspekten av "Eastbound & Down" som i övrigt är en ganska grov komediserie. Det finns ett välbehövt hjärta i serien som balanserar upp allting på ett fint sätt.

Det känns som ett genidrag att låta Kenny Powers få rida på sitt kändisskap snarare än att han skulle bli baseballspelare på nytt i denna sista säsong. Tv-formatet fungerar väl för karaktären och det blir kul när svinet vaknar till liv igen. Däremot tycker jag att det räcker nu. Dessa åtta avsnitt är en bra avrundning på sagan om Kenny Powers och jag är glad att skaparna av serien kommit till denna slutsats.


EXTRAMATERIALET

Det här med att lägga in en liten resumé av föregående säsong bland extramaterialet tycker jag är ett bra initiativ som flera serier borda anamma. Ibland hinner det gå så pass lång tid mellan boxarna (alternativt hinner man se alldeles för mycket mellan dem) att det är lite klurigt att komma ihåg vad som faktiskt hänt.

I övrigt finns det kommentarspår till alla avsnitt. Bra för de som vill fördjupa sig lite. Ett nästan avsnittslångt block med borttagna scener ligger med, men jag tycker att det blir lite konstigt när man inte riktigt hittar sammanhanget till scenerna. Runt tio minuter med bloopers rundar av det hela och underhåller lite grann, men känns mest som något internt för de som jobbar med serien.


TRE SAKER

1. Sacha Baron Cohen, Alexander Skarsgård och Linsay Lohan gästspelar i sista avsnittet.

2. Mer svenskt... kanske... I det fjärde avsnittet figurerar en låt som jag skulle kunna svära på är gjord och framför av den svenska duon Trummor & Orgel. Tyvärr finns det ingen information om artist bland eftertexterna eller någon annanstans.

3. Självklart är Kennys fanboy och eviga assistent Steve Little (Stevie Janowski) men även i denna säsong. Bland annat i en dramatisk sekvens som innehåller en pistol och en haka...


ANDERS JAKOBSON (2014-05-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Season 3 recap, Exclusive deleted scenes, Hilarious outtakes, Audio commentaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA