Obehaglig film med otroligt bra Skarsgård

FILMEN

"Straw Dogs" är en remake av en äldre film. Nu har jag inte sett originalet och enligt en del andra recensioner ska denna nyversion vara rätt tam i jämförelse. Personligen gillar jag den. Alexander Skarsgård är med och han är som vanligt otroligt bra. Jag slutar aldrig förvånas över hur bra engelska han pratar. Som han gamla flamma Amy som återvänder till sin barndomsstad ser vi Kate Bosworth och de två har en del tuffa scener i filmen som man minns ett tag efteråt. Som Amys man ser vi James Marsden och även han spelar sin roll riktigt bra.

Amy och hennes man David återvänder till Amys barndomsstad dels för att rusta upp hennes barndomshem och dels för att David ska få tid att jobba på sitt filmmanus. För att fixa taket på ladan som i stort sett rasat ner helt anlitar de Charlie (Skarsgård) och hans gäng. Det ska dock visa sig vara ett stort misstag.

Vi ser även Dominic Purcell (från "Prison Break") i rollen som den något efterblivne Jeremy. Vi vet att han gjort något mot småflickor tidigare och nu verkar han fått för sig att han och den förre fotbollstränarens dotter har en affär. Tränaren, som spelas av James Woods tänker dock inte acceptera detta och visar gång på gång sitt missnöje.

Det är kul att se Woods igen. Det var ett tag sedan man såg honom och som vanligt är han riktigt bra som den försupne och orolige pappan. När det gäller Purcell var jag oroligt att han skulle se för bra ut för att man på ett trovärdigt sätt skulle köpa att han var lite udda. Och visst, han ser lite för vältränad ut för det handikapp han har men det glömmer man snart. Han fungerar och han spelar sin roll suveränt.

"Straw Dogs" är en riktigt bra film men har även en del rätt otäcka scener. Den är väl värd att se men om den sen är bättre eller sämre än originalet lämnar jag med varm hand över till er att avgöra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två kommentarspår och fyra featuretter. En handlar just om att man gjort en remake och vad man gjort annorlunda och varför man gjort det annorlunda. En handlar om skådespelarna och den gemenskap de fått under inspelningen. De två sista handlar om den själva stand-off som tar plats i slutet av filmen och hur man filmade i och utanför och i det hus som används i slutscenerna. Riktigt bra extramaterial.


TRE SAKER

1. Originalet är från 1971 och då utspelades det hela i England i stället för USA.

2. Som sagt slås man av hur bra engelska Skarsgård pratar för att vara svensk. Väl investerade pengar alltså.

3. En björnsax får ett rätt udda användningsområde i filmen…


HANS-ÅKE LILJA (2012-02-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
4 minidokumentärer och Kommentarspår med manusförfattaren och regissören Rod Lurie
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA