Miljöthriller utan trovärdighet

FILMEN

Sarah (Brit Marling) tar anställning på ett säkerhetsföretag. Hennes första uppgift blir att infiltrera en terroristcell som attackerar stora företag de anser har skadat människor, djur eller miljö på olika sätt. Men ju mer tid hon tillbringar med terroristerna desto mer osäker blir hon på var hennes lojalitet ligger.

Ingenting nytt under solen vad det gäller upplägget av den här thrillern alltså och ekoterrorister känns inte helt aktuellt i dagens läge trots att miljöfrågor generellt står högt upp på dagordningen. Filmens lilla terroristcell är dessutom av gammalt klassiskt snitt i form av ett frisinnat hippiekollektiv - minus drogerna och den mest överdrivna promiskuiteten då förstås. Och eftersom filmen i stort sett kretsar runt dessa terrorister har den en del problem med trovärdigheten på grund av detta.

Inte blir det bättre om man dissekerar cellen och tittar närmare på karaktärerna. Som cellens kitt som binder dem alla samman finns Benji (Alexander Skarsgård) och han framställs på traditionellt vis som en karismatisk och hemlighetsfull ledartyp, villig att gå över de flesta gränser för att leva upp till det han tror på. Izzy (Ellen Page) är en karaktär som revolterar mot sin far och avskyr vad han gör med sitt multinationella företag. Hennes främsta mål är att hämnas på vad hans företag ställt till med och genom detta hämnas på sin far för den bristfälliga relation de har. Faktum är att jag skulle kunna fortsätta lista större delen av huvudrollsinnehavarna som ganska endimensionella klichéer och inte vara orättvis på något sätt. De få som har något slags djup är bara rätt och slätt tråkiga.

Något slags spänning infinner sig trots allt men det är ändå tämligen förutsägbart hela vägen. Själva grundtemat ligger i Sarahs förvandling, ett ganska uttjatat tema som jag sett förut och inte sällan mer trovärdigt än så här. Ytterligare en spik i kistan för "The East" är att alla inblandade ser ut som ungdomar men framställs för det mesta som mogna vuxna. Brit Marlings karaktär ska till exempel redan ha hunnit göra karriär inom FBI när filmen startar och för mig ser hon ut att vara direkt hämtad ur någon amerikansk collegefilm. Nej, det här håller inte på långa vägar och trots ett godkänt skådespeleri är det här ingenting att spara i filmhyllan.


EXTRAMATERIALET

Förutom en trailer för filmen får man tre kortare filmklipp. I det första berättar regissören Zal Batmanglij om hur hans brors musik påverkade filmen redan under inspelningen. Det andra klippet pratar om vad som driver en terroristcell som den i filmen. Det sista klippet är det mest intressanta. I det ställer en moderator frågor till Zal Batmanglij och Brit Marling om olika aspekter med filmen. Tyvärr är klippen bara på 3-4 minuter vilket gör att man precis hinner bli intresserad när det tar slut.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av regissören Zal Batmanglij och Brit Marling efter deras erfarenheter under en resa 2009 där de reste runt och letade efter aktivister.

2. Det är för övrigt tredje gången Zal regisserar Brit och andra gången de skriver manus ihop.

3. Batmanglij. Smaka på det efternamnet en gång till.


THOMAS HELSING (2014-03-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Two Brothers: Collaboration, Cause and Effect: The Movement of the East, Examining the Moral Gray
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA