Den 15 juli om och om igen

FILMEN

Det här med att skildra ett par karaktärer som möts upprepade gånger under ett antal år har givetvis gjorts tidigare. Direkt tänker jag till exempel på den utmärkta romantiska komedin "När Harry mötte Sally" (och oundvikligen även på Killinggängets pastisch "Ben och Gunnar"). "En dags" originella twist på temat är att samma dag, 15 juli, skildras under 20 år. Samma datum, ska jag kanske korrigera mig till, för det handlar inte om någon "Måndag hela veckan"-variant.

1988 har de båda huvudpersonerna Emma (Anne Hathaway) och Dexter (Jim Sturgess) precis tagit studenten och under festnatten träffas de och hamnar slutligen i säng med varandra, men innan det blir barnförbjudet bestämmer de sig för att det kanske är bäst att bara vara vänner i alla fall och sover i stället för att snuska.

Sedan får vi alltså en lägesrapport från paret varje år just detta datum och se hur deras liv utvecklas med drömmar som inte går i uppfyllelse, jobb man inte trivs med, förhållanden som fungerar eller inte fungerar, droger, personliga tragedier och en och annan lycklig stund också. Det låter nästan som om filmen är heldeppig, men det är den inte. I och för sig handlar det kanske mest om två människor som hör ihop mer än som bara vänner, men som inte riktigt är i fas med varandra. I alla fall inte initialt.

"En dag" bygger på en populär roman och jag har en liten känsla av att man får ut mer av filmen om man tycker om boken. Inte för att den är svår att hänga med i, för det är den inte, utan mer för att det just känns som en älskad roman som folk längtat efter att få se som film. Jag har inte läst den och kan därför inte styrka min teori med någon sorts fakta, men det är ändå en bestämd känsla jag har.

Kanske just därför blir filmen bara godkänd för mig. Inte dålig men heller ingen film jag kommer att lägga på minnet. Dock måste jag säga att finalen på filmen, som skildrar just den första dagen Emma och Dexter träffades är väldigt rar och knyter ihop storyn på ett fint sätt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Romanen är skriven av David Nicholls som även adapterat sin egen bok till film.

2. Danska Lone Scherfig står för regin. Hennes förra film var "An Education" som jag tyckte bättre om. Egentligen ska man inte jämföra filmerna, men jag kan känna igen en viss tillbakahållen ton i berättandet.

3. Anne Hathaway (född 1982) och Jim Sturgess (född 1981) har vid drygt 30 års ålder fortfarande väldigt unga och fräscha utseenden, vilket gör att man köper dem som nyexaminerade 20-åringar. Dock är det lite svårare att köpa den äldre versionen av Dexter med grånat hår...


ANDERS JAKOBSON (2012-02-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA