Underhållning utan minsta överraskning

FILMEN

Det har ju kommit en del reboot-filmer där alla roller, som tidigare varit män, ersatts av kvinnor, och det är lätt att tolka "Ocean's 8" som en sådan, men det är kanske först och främst en fortsättning på den moderna "Ocean's Eleven/Twelve/Thirteen"-serien. Ocean den här gången har förnamnet Debbie och spelas av Sandra Bullock. Hon är syster till George Clooneys Danny Ocean som enligt den här filmen har dött, men om det är sant eller inte vet varken Debbie eller tittaren.

Debbie har precis avslutat ett femårigt fängelsestraff för något hon inte gjort och inledningsvis visar hon hur man med blott 45 dollar på fickan kan fixa en helt ny garderob och rum på ett lyxhotell. En tjusig introduktion som sätter stilen på filmen, och den stilen går förstås i samma anda som de tidigare filmerna. Formen följs till punkt och pricka vilket betyder att man vet precis vad man får: 1) klassisk heistaction och 2) inte en enda överraskning.

På bästa Charles-Ingvar Jönsson-manér har Debbie tänkt ut ett rån där Cartiers mest exklusiva diamanter, värda 150 miljoner dollar, är bytet. Hon behöver först och främst skrapa ihop ett team av människor med olika lämpliga egenskaper. Gamla vännen Lou (Cate Blanchett) som driver klubbar med utspädd sprit är först att ansluta. Tillsammans letar de rätt på modedesignern Rose Weil (Helena Bonham Carter), hackern Nine Ball (Rihanna), juveleraren Amita (Mindy Kaling), ficktjuven Constance (Awkwafina) och hemmafruhälaren Tammy (Sarah Paulson). Den åttonde personen i kuppen är den ovetande skådespelerskan Daphne Kluger (Anne Hathaway) som ska bära diamanterna på en den årliga Met Gala på Metropolitan Museum of Art i New York.

Som tidigare konstaterat bjuder filmen på precis det man vill se i en sådan här typ av film och inte en enda överraskning. Allt går förstås gängets väg men en galant enkelhet och så är det en liten twist i slutet precis som det ska vara. Det gör att "Ocean's 8" är underhållande om man vill ha just en sådan här film, men jag hade kanske önskat att den hade vågat ta ut svängarna lite mer och överraskat. Sedan Steven Soderbergh trilogi från 2001-2007 har till exempel "Now You See Me" dykt upp och verkat inom ungefär samma genre och gjort det betydligt mer spännande och överraskande än vad "Ocean's 8" gör.

Men för tredje gången: Man vet vad man får och det stabila skådespelarstallet i filmen gör ett bra jobb och det skulle förstås inte förvåna mig det minsta om det dyker upp en uppföljare om några år. "Ocean's 9" kanske, om man ska följa mönstret...


EXTRAMATERIALET

Två futtiga scener på typ nästan lika många minuter bjuds från klippgolvet. Inte så mycket att orda om dem, faktiskt.

De tre bakomfilmerna utgör runt 45 minuters extramaterial sammanlagt och betar av den tredje inkarnation av Oceans-upplägget (Rat Pack-varianten från 60-talet, Clooney-varianten och så denna) utifrån story och karaktärerna/skådespelarna. Dessutom tittas det lite närmare på hur man lyckades återskapa festernas fest, The Met Gala.

Det man kan notera att genomgående för dessa bakomfilmer är betydelsen av mode och kläder. Till och med genomgången av karaktärerna belyser deras kläder.


TRE SAKER

1. Ingen uppföljare har annonserats, men om en sådan kommer så skulle jag nästan sätta en liten slant på att George Clooneys karaktär dyker upp något sätt. Det känns ganska idiotiskt att döda karaktärer.

2. Mindy Kaling publicerade en självbiografi 2011, "Is Everyone Hanging Out Without Me? (And Other Concerns)", i vilken hon föreslår en "Ocean's"-remake med bara kvinnor kallad "Ocean's 5".

3. Två karaktärer från den föregående trion är med i denna film, vilket knyter ihop dem ytterligare.


ANDERS JAKOBSON (2018-11-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
A Heist in Heels, Ocean's Team 3.0, Reimagining the Met Gala, Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA