Småtrist drama med välbekant twist

FILMEN

"Passengers" kategoriseras som en thriller på omslaget, men jag väljer att kalla den för ett drama, även om det finns några thrillerbetonade inslag. Men de är rätt få och frågan är om filmen inte skulle tjänat på att ha haft lite mer spänning och fart. Som den är nu är den lite grå och småtrist.

Ett flygplan krashar och psykologen Claire Summers (Anne Hathaway) kallas in för att prata med de få överlevande. Det är Claires första egentliga insats i skarpt läge, och hennes chef (Andre Braugher) tycker att det är dags för henne att lämna sin trygghetszon. Speciellt poängterar han en överlevande som är lite för... euforisk för sitt eget bästa.

Just denna överlevande - Eric (Patrick Wilson) - menar att han mår bra och inte vill ta del av den gruppterapi Claire drar igång med de andra passagerarna, men han går med på att mötas på tu man hand. Parallellt med att Claire försöker reda ut vad som hänt i en grupp som bara blir mindre och mindre för varje session då vissa deltagare mystiskt försvinner, hamnar Claire olämpligt nära Eric. Samtidigt är det något som är genuint fel i hela situationen - varför försvinner passagerarna, är det en komplott från flygbolaget för att skydda sin rygg och varför är det så många mystiska figurer som dyker upp hela tiden?

Det tar ett ganska bra tag innan det verkligen börjar hända något i "Passengers" och det hela leder fram till en stor twist som man dessvärre sett ett par gånger förrut. Jag ska inte referera till några andra filmer för då blir det för enkelt att lista ut vad som händer. Det vi har att göra med är alltså en lite småtrist film som får en ooriginell final. Inte så skoj.

Filmen är dock ingen kalkon även om Anne Hathaway knappast gör sin mest minnesvärda skådespelarprestation i den.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. I omslaget finns ett extra "blad" med en sådan där bild som förändras när man vickar på den. Kul med lite extra lyx - det piffar upp.

2. Gamla "Arkiv X"-favoriten William B. Davis spelar en mystisk figur (så klart) som dyker upp vid tre tillfällen i filmen utan att ha en enda replik.

3. Columbianska regissören Rodrigo García har bland annat fem avsnitt av "Six Feet Under" på meritlistan och jag kan känna igen lite av stämningen, även om storyn inte alls lever upp till tv-seriens nivå.


ANDERS JAKOBSON (2009-03-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA