Mesig agentaction för tv

FILMEN

Jag vet inte om "Rosens broderskap" visats på svensk tv, men det är i alla fall en tvådelad tv-film baserad på David Morrells bok "The Brotherhood of the Rose" (som på svenska heter "Rosens brödrarskap"), gjord 1989.

David Morrell är så klart mest känd för boken "First Blood" ("Tvekampen") om Vietnamveteranen John Rambo, och alla vet ju att filmatiseringen inledde en hel serie filmer med Sylvester Stallone i huvudrollen.

Här är det Peter Strauss och David Morse som gör huvudrollerna som agenterna Romulus och Remus, trimmade till perfekta mördarmaskiner av CIA-toppmannen Eliot (Robert Mitchum) som även fungerar som deras far. Eliot rekryterade nämligen dem som fosterbarn.

I inledningen av filmen tas vi tillbaka till det andra världskriget där ledare från olika länder samlas och tar ett beslut om att skapa fristäder för sina hemliga agenter. Utanför fristäderna är de oskyddade men väl därinne är de heliga. Mördar någon inom en fristad ska de genast avrättas.

När Romulus får och genomför ett uppdrag som känns tveksamt och inte alls Eliots stil, samtidigt som Remus anklagas för att ha mördat inom en fristad, märker de att något är galet. Eliot verkar spela ett dubbelspel och de jagas båda av andra agenter som vill ta deras liv. Det enda sättet att klara sig blir att försöka komma åt Eliot, och under tiden får de veta mer om Rosens broderskap och om sitt eget förflutna.

Utdragen till en tre timmar lång tv-film blir "Rosens broderskap" en tämligen seg och ospännande historia, och att den gjorts för tv blir snabbt väldigt tydligt. Filmen blir lite mesig och inte alls den rafflande agenthistoria jag antar att den är i sitt skrivna utförande.

Trots att den gjordes 1989 så känns den betydligt äldre, nästan som om den skulle vara 40 år gammal i stället för 20. Möjligen kan "Rosens broderskap" fungerat bättre när den gick på tv – om den nu gjorde det här i Sverige, men i dag är det blott en dammig tv-film som inte alls lyckas engagera mig.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Ljudet i filmen är något som föråldrar den ytterligare. Pistolskott smäller som i gamla "Rosa Pantern"-filmer, soundtracket är deckarhäftigt och hänger med i actionsekvenserna och under dialogerna låter det som det växlar mellan originalljud och dubbat.

2. David Morrell följde upp sin bok med ytterligare två: "Stenens brödrarskap" och "Nattens och dimmornas förbund".

3. Enligt IMDB ska en ny filmatisering av David Morells bok göras med preliminärt släppår 2010. Känns faktiskt inte som någon dum idé. Ett lite tätare, tuffare och mer modern version av den här historien skulle säkert kunna ställa sig bredvid "Bourne"-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-29)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA