Ny typ av zombies

FILMEN

Så är den då äntligen här, filmen som det skrivits om, filmen som fick så dåliga betyg på första visningen att man gjorde om hela slutet (till det bättre). Filmen som bygger på en bok av komikern Mel Brooks son Max Brooks. "World War Z" är äntligen här och jag tycker den uppfyller mina förväntningar riktigt bra. Många menar att den samhällskritik som Brooks framför i boken inte finns med i filmen och det stämmer. Många menar att filmen inte har mycket med boken att göra och det stämmer också. De skiljer sig väsentligt åt men det är i det här fallet inget dåligt. För i ärlighetens namn så skulle boken, även om den är bra, bli en rätt tråkig film. Det är inte direkt en actionbok vi har att göra med.

Hur som helst, vill man se boken filmad lär man bli besviken men vill man ha en bra zombiefilm som har det mesta kommer man gilla det man ser. Man ska kanske nämna också att det inte är den klassiska zombien vi får se här. Zombierna här är allt annat än slöa dumskallar. Här är de snabbare, de är mer bestämda och de ger inte upp. De har inga betänkligheter att offra sig själva helt för att komma åt den människa de jagar. De kastar sig över stup, klättrar på varandra och hoppar efter helikoptrar, allt för att få tag på de som flyr från dem.

När smittan väl bryter ut går allt mycket snabbt. Den sprider sig lavinartat över hela världen och stad efter stad faller. Folk smittar varandra och varje smittad blir en ny zombie som jagar de stackare som ännu inte smittats. Brad Pitt spelar Gerry Lane som från en början ska hjälpa en läkare att hitta patient 0, ursprunget till smittan. Nu ska det visa sig att det inte blir riktigt så utan Gerry får dra det tyngsta lasset själv och flänger runt i världen för att hitta ett botemedel medan hans fru och barn väntar på hans återkomst. Som tur är har man minimalt med amerikansk patriotism och även sliskigt Hollywoodlarv har man skalat bort till ett minimum vilket känns väldigt befriande.

Som sagt var "World War Z" vad jag förväntat mig. Underhållande och otroligt snyggt gjort. Dock väldigt annorlunda från boken. Pitt gör en bra rollprestation som de flesta andra i filmen, specialeffekterna fungerar till 100 procent och handlingen är både spännande och skrämmande, precis som en zombiefilm ska vara med andra ord. Kanske är slutet lite för positivt för att vara en zombiefilm…


EXTRAMATERIALET

Vi får ett helt gäng med bakom kulisserna-filmer som täcker det mesta från hur man gjorde om boken som filmen bygger på till filmen till hur filmen spelades in och vilka specialeffekter man använde och hur man använde dem. Föga förvånande var det en hel del som lades in efteråt. Inledningsscenen är inte ens inspelad i USA…


TRE SAKER

1. Den sista tredjedelen av filmen gjordes om helt efter att filmen fått dåliga betyg på en testvisning. De ändringar som gjordes gör att filmen blev helt annorlunda. Ni kan lätt hitta en lista över ändringar genom en sökning på nätet.

2. Matthew Fox från "Lost" har en liten roll som dock var större i originalslutet.

3. Filmen visades i 3D på bio och finns även som 3D-blu-ray.


HANS-ÅKE LILJA (2013-12-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Paramount
Tema: Zombies
Ljud: DTS 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Origins, Looking To Science, WWZ Production - Outbreak, The Journey Begins, Behind The Wall, Camouflage
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA