Som en del av Kony 2012

FILMEN

Kommer ni ihåg "Kony 2012"? Det borde ni göra eftersom det bara var några månader sedan en YouTube-film cirkulerade med målet att göra Joseph Kony till världens mest kända person. Så var det också under några veckor, men sedan försvann han delvis in i glömskan igen, dold av nästa internetsensation.

"Machine Gun Preacher" gjordes faktiskt ett tag innan den där YouTube-filmen kom och handlar delvis om Kony, eller åtminstone om kampen mot honom och hans LRA-styrka och de fruktansvärda saker de gör i Sudan. Men filmen börjar i Pittsburgh, Pennsylvania där den kriminella mc-knutten Sam Childers (Gerard Butler) precis släppts ur fängelset - igen. Det dröjer inte länge alls innan han är tillbaka i de gamla hjulspåren med drogmissbruk och rån som vardag. Dock händer något som vänder upp och ned på allting och Sam vänder sig till kyrkan. Det är via kyrkan han får för sig att åka till Sudan och bidra med hjälparbete. Här dröjer det inte länge innan han ber om att få se verkligheten, och medlemmar ur Sudanesiska folkets befrielsearmé berättar om LRA och visar upp den förödelse de lämnar efter sig.

Childers beslutar sig för att engagera sig ännu mer och bygger ett barnhem och när hans arbete utsätts för attack drar han sig inte från att greppa maskingeväret och kriga. Engagemanget växer och blir snart till ett beroende, likt det han lämnat bakom sig och hans familj (Michelle Monaghan och Madeline Carroll) känner knappt igen honom längre.

Det här är en sådan där film där jag hela tiden står och väger mellan vad jag egentligen tycker. Å ena sidan är det en gripande skildring av det fruktansvärda läget i Sudan, men å andra sidan känns Sam Childers utveckling från kriminell till legosoldat orealistisk och amerikaniserad. Jag är heller inte säker på att jag tycker att Butler klarar av att gestalta alla delar av karaktären. Den inledande biten där Childers är kriminell känns farsartad och biten där han predikar genom att vråla känns mest som en imitation. Intrycken kommer från alla möjliga håll och det är svårt att bilda sig en fast uppfattning om filmen.

Att filmen sedan är baserad på en verklig person gör det hela ännu mer knepigt. Vad är sant och vad är tillskruvat för att storyn ska bli en bättre film? Så det är med tudelade känslor jag möter "Machine Gun Preacher". Bra och inte bra på samma gång.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Under eftertexterna får vi se lite bilder på de verkliga personerna, och verklighetens Sam Childers är en betydligt köttigare typ än Gerard Butler, komplett med en valrossliknande mustasch. Han är inte helt olik de där knuttarna som bygger choppers på någon tv-kanal.

2. Scenerna i Afrika är inspelade i Sydafrika, det vill säga en ganska lång bit i från Sudan som ingår i Nordafrika.

3. Filmen regisserades av den meriterade Marc Forster ("Monster’s Ball", "Stranger Than Fiction", "Quantum of Solace" med flera) medan den förhållandevis omeriterade Jason Keller stod för manuset.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA