Glöm Bond, Jason Bourne är här!

FILMEN

"Ultimate Bourne Collection" innehåller samtliga tre filmer i serien om Jason Bourne. Vi får dessutom en bonusdisk med en massa smått och gott på. Varje film ligger på en egen disk och har också sitt egna extramaterial.

The Bourne Identity

Tänk dig att du vaknar upp på en båt. Du vet inte var du är, du vet inte vem du är. Du har dessutom blivit skjuten i ryggen och under skinnet har du en liten ampull inopererad där ett bankkonto finns lagrat. Hemsk tanke eller hur?

Detta är precis vad som händer Jason Bourne (Matt Damon). Han upptäcker dock snart att han inte är en vanlig Svensson utan snarare en James Bond-typ. Han vet hur man försvarar sig, handskas med vapen och kan dessutom flera språk flytande.

Han märker också rätt snart att folk jagar honom. Detta gör att han tvingas fly trots att han inte har en aning om vem han flyr från eller varför. Han får dock hjälp av Marie (Franka Potente) som från början bara ska köra honom till Paris.

Matt Damon som spelar Jason är otroligt bra. Han balanserar precis på gränsen mellan att vara den osäkra mannen som förlorat minnet och den slipade yrkesman som han egentligen är. Även Franka Potente är bra som Marie. Hon spelar övertygande både när hon är stark och när hon är i chock. Mycket övertygande.

The Bourne Supremacy

Film två tar vid två år efter det att film ett tagit slut. Bourne och Marie befinner sig i Indien. Bourne plågas av mardrömmar om något som hände i Berlin för länge sedan. Han har dock inte återfått hela sitt minne och famlar därför i mörker.

En dag får han se en man som inte passar in i den indiska miljön. Bourne anar genast oråd och naturligtvis visar det sig att han har helt rätt. Någon är efter honom och som om det inte vore nog med att han försöker mörda honom försöker han också sätta dit honom för ett dubbelmord i Berlin.

Olyckliga omständigheter får Bourne att välja att sluta fly och istället ta reda på vad som händer och vilka som är ute efter honom och varför. Resultatet är dock någon helt annat än han väntat sig.

Andra filmen om Jason Bourne lever inte riktigt upp till första filmen men är ändå mycket bra. Dessutom innehåller den en av de häftigaste biljakterna jag sett på film. Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox (som Ward Abbott) och Julia Stiles (som Nicky) är alla tillbaka i sina roller. Dessutom får vi se Karl Urban som Kirill och Joan Allen som Pamela Landy. Båda passar väldigt bra i sina roller.

The Bourne Ultimatum

Den tredje filmen tar vid direkt där den andra slutar. Bourne är på flykt i Moskva och har precis kommit undan när han får höra talas om en journalist vid namn Simon Ross som skriver artiklar om just Bourne och dessutom verkar han veta vad som hänt honom.

Bourne söker därför upp honom utan att till en början veta att Ross står under bevakning. Tränad som han är märker han det dock rätt snart och en katt och råtta-lek tar sin början. Tyvärr slutar den inte helt enligt Bournes planer. Pamela Landy och Noah Vosen (David Strathairn) känner dock igen honom och genast är jakten igång.

Bourne fortsätter, med dessa två i hälarna, att leta efter sitt ursprung och varför han är som han är. Och den här gången lyckas han faktiskt. Han får nu reda på hur han blev den han är och även vem han var innan. Faktum är att skulle det inte bli någon mer film om Jason Bourne är jag helt till freds med hur denna den tredje filmen slutar.

Precis som i de tidigare filmerna gör Matt Damon en fantastisk rollprestation som Bourne och även Joan Allen är perfekt som Pamela Landy. Tyvärr lever dock handlingen i tredje filmen inte riktigt upp till den i de två första så även om Damon här gör en bättre rolltolkning av Bourne är nog den tredje filmen den svagaste i serien.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet i boxen är otroligt omfattande. Inte nog med att vi får en separat disk med en massa intressanta saker på, vi får dessutom extramaterial på varje skiva som är koncentrerat till respektive film.

När det gäller "Bourne Identity" får vi i ett gäng dokumentärer berättat hur filmen gjordes. Vi får höra från de inblandade, vi får höra från (och om) bokens (som filmen baseras på) författare Robert Ludlum. Vi får höra hur de gjorde ljuden, vilket inte alltid var som man trott.

Dessutom får vi också ett alternativt slut och en alternativ början. Personligen är jag glad att de använde det slut och början som nu finns med i filmen. De alternativa krånglar till det lite för mycket.

Vi får också Mobys musikvideo från filmmusiken, fyra bortklippta scener och ett kommentarspår.

Även "Bourne Supremacy" innehåller en massa extramaterial. Dels får vi de vanliga dokumentärerna som beskriver hur filmen gjorts, hur biljakten gjordes, hur man tillsatte rollerna och så vidare. Vi får också lite borttagna scener och kommentarspår.

Personligen gillar jag dokumentären om hur biljakten gjordes bäst. Det är fascinerande att se att bilen faktiskt kördes av en förare som satt på taket av bilen medan Matt Damon satt i bilen och gav illusionen av att det faktiskt var han som körde.

"Bourne Ultimatum" är den av de tre filmerna som innehåller minst extramaterial. Vi får här bara fem dokumentärer om hur filmen spelades in, ett kommentarspår och lite borttagna scener.

De borttagna scenerna ger här faktiskt en lite bättre uppfattning av varför saker händer så jag tycker nog att en del av dem skulle fått varit kvar i den slutgiltiga filmen.

När det sen gäller dokumentärerna är den där vi får se Matt Damon öva bilkörning bäst. Killen skulle verkligen passa som rallyförare.

Och som om allt detta inte vore nog får vi också en hel disk till med drygt 50 minuter extramaterial på. Först får vi en liten trailer för "Bourne Ultimatum" som känns rätt onödig då man ju faktiskt nyss sett filmen.

Som tur är får vi också tre fantastiska dokumentärer om Robert Ludlum, författaren till böckerna filmerna bygger på. Vi får höra hur han skrev böckerna och hur filmerna blev vad de är. Ludlum själv var extremt noga med att allt skulle bli precis som han ville ha det och var rätt inblandad i förberedelserna. Tyvärr gick han bort innan första filmen var klar. De tre dokumentärerna har fått de fyndiga titlarna "The Ludlum Identity", "The Ludlum Supremacy" och "The Ludlum Ultimatum".


TRE SAKER

1. Det finne en tidigare TV-filmsversion av "Bourne Identity" med Richard Chamberlain och Jaclyn Smith i huvudrollerna som Jason och Marie.

2. Det glädjer mig otroligt att alla tre filmerna hänger ihop och verkligen känns som om de är tre delar i en längre historia. När man sen också ser dem tre dagar i rad kan det inte bli bättre.

3. Robert Ludlum hann skriva tre böcker om Jason Bourne innan han gick bort 2001. Hans bortgång har dock inte betytt döden för Bourne. Ludlums vän Erik Lustbader har redan skrivit tre böcker om Jason Bourne, "The Bourne Legacy" (2004), "The Bourne Betrayal" (2007) och "The Bourne Sanction" som kommer i juni 2008. Nu återstår det bara att se när de blir filmade.


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
The Bourne Identity:

Regissörens kommentarer, så gjordes Bourne Identity, Alternativt slut, bortklippta scener, alternativ början, Mobys musikvideo till Extreme Ways

The Bourne Supremacy:

Bortklippta scener, casting, Keeping It Real, Explosinerna från filmen, På språng med Jason Bourne, Bourne to be Wild: träning inför slagsmålsscenerna, Biljakt på Moskvas gator, Action med "The Go-Mobile", En scen blir till: den explosiva jakten över bron, Om filmmusiken med John Powell och Kommentarspår med Paul Greengrass

The Bourne Ultimatum :

5 part making of, 4 featurettes, Deletd scenes och kommentarspår

The Bourne Files:

Trailer för The Bourne Ultimatum samt dokumentärerna The Ludlum Identity, The Ludlum Supremacy och The Ludlum Ultimatum
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA