Stolthet vinner över fördom

FILMEN

För ovanlighetens skull har vi här en film baserad på en verklig händelse som inte inleds med den ibland tveksamma texten "Based on a true story". I det här fallet handlar det om när en liten gruvby i Wales under den utdragna gruvstrejken under 80-talet fick stöd från ett minst sagt oväntat håll.

I London laddar den politiskt aktive Mark (Ben Schnetzer) inför 1984 års Pride-marsch. Han behöver något nytt att slåss för och inspirerad av nyheterna börjar han engagera sig i gruvarbetarnas öde. Han ser det som att de går igenom samma typ av förtryck som de homosexuella tvingats tugga i sig och därför är det inte mer än rätt att de behöver deras stöd. Tillsammans med några vänner startar han stödgruppen LGSM - Lesbians and Gays Support the Minors och börjar samla in pengar.

När fackföreningen National Union of Mineworkers inte är intresserade av ta emot deras pengar väljer de på måfo en liten by i Wales som av en slump har en av sina representanter (Paddy Considine) i London och han tackar förstås inte nej till ett bidrag. Strax därpå åker LGSM upp till Wales för att visa upp sig, vilket givetvis blir en enorm kulturkrock då gruvvärlden är full av inskränkta och fördomsfulla människor, men det finns också de som sätter solidaritet framför sexualitet, vilket inspirerar Mark och LGSM att höras mer och att göra mer.

"Pride" puttrar på i klassisk brittisk feel good-anda och som tittare undrar man länge om det inte ska komma någon dramatisk dipp som vänder upp och ned på allt. Och en sådan kommer till slut. Delvis har det att göra med den "Änglagårds"-liknande stämningen i byn där det förstås finns de som verkligen inte kan acceptera det avvikande och protesterar på sina egna vis. Delvis handlar det om karaktären Joe (George MacKay) som kommer på kant med sin familj när han avslöjas som homosexuell. Det eviga mörkret som stavas HIV och AIDS finns även med i bakgrunden och lägger sig över vissa karaktärer, så nog har "Pride" sin dipp allt.

Men det är framför allt en härligt positiv film där framför allt byns kvinnor, med Imelda Staunton i spetsen, lever upp ordentligt. Riktigt härligt att se, och filmen lämnar en varm skön känsla efter sina två timmar.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är en hel del bekanta ansikten i filmen. "Sherlock"-bekanta Andrew Scott och "The Wire"-stjärnan Dominic West spelar ett par, till exempel. Veteranen Bill Nighy är även med och gör som alltid en stabil insats.

2. Filmen vann pris under Cannesfestivalen 2014, nämligen "Queer Palm". Det var ett pris jag inte visste existerade, men när jag gör lite research hittar jag väldigt många priser på festivalen som jag inte kände till tidigare...

3. Om inte Billy Braggs "There is Power in The Union" hade varit med i filmen hade det varit något sorts kardinalfel, men självklart är den med.


ANDERS JAKOBSON (2015-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: TriArt
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA