Action, action, action... och lite splatter

FILMEN

Man måste geniförklara Edgar Wright och Simon Pegg. Kultförklarade succén "Shaun of the dead", deras romantiska komedi - med zombies, var en enda lång kärleksförklaring till George Romeros zombiegenre som inte bara bevarade arvet från mästaren utan också gjorde något nytt och unikt inom den, utan att på något sätt vara en parodi.

Nu är det den klassiska actionkomedin de gjuter nytt liv i med "Hot fuzz", en alldeles särdeles dynamisk och underhållande film.

Simon spelar superpolisen Nicholas, som är så effektiv på att hålla Londons gator fria från bus att polisledningen tvingas "befordra" honom till en liten by på landet där ingenting händer, där lokalpolisen tycker att det är helt okej att underåriga hänger på puben eftersom det håller gatorna rena och snygga, där de största problemen är förrymda svanar och folk som imiterar statyer.

Det blir givetvis en yrkesmässig kulturchock för Nicholas och de ingripanden han gör möts inte av någon större entusiasm, utom möjligen från Danny (Nick Frost) - en actionfilmskonnässör som ser Nicholas som en hjälte, som plockad ur någon film.

Men så börjar folk dö i byn. "Olycksfall", säger kollegorna men för Nicholas är det uppenbara mord, och när han ser ett mönster lyckas han till och med lista ut vem den skyldige är. Men det är inte så lätt att skipa rättvisa i en by som bara vill bevara sin fina yta och Nicholas tvingas ta till det tyngre artilleriet för att komma någonstans.

Resultatet är en oerhört rolig, actionpackad film som egentligen inte liknar något annan film man sett. Eller så liknar den varenda film man sett, för det är många referenser till andra filmer, inte minst till deras egen "Shaun of the dead" vars splattereffekter överträffas av två scener i filmen.

Skillnaden är att allt berättas oerhört snabbt. Actionklippen är blixtsnabba men ändå finns det tid att stanna upp och leverera den typiskt sarkastiska engelska humorn. Jag skrattar och njuter.

Så man måste geniförklara Edgar Wright och Simon Pegg. Två filmer, två fullträffar - vart ska de ta vägen nu? Jag väntar med spänning.


EXTRAMATERIALET

Precis som på "Shaun of the Dead"-utgåvan finns här ett myller av extramaterial. Allt från obetydliga småsaker som ett klipp där Simon och Nick kör några repliker med The Beatles-röster via andra sidan på Dannys anteckningsblock (se filmen så förstår ni) till ett klipp där alla svordomar dubbats med liknande ord ("Bastard" blir "Barstool" t.ex).

Ett par rejäla tittar bakom kulisserna finns givetvis med i form av dokumentärer, featuretter och videobloggar. Här finns också - precis som på "Shaun of the Dead" - en genomgång av Simon och Edgars blädderblock där de skissat ut filmen medan de skrev den.

Outtakes och animerade förklaringar av några "plotholes" finns också med liksom genomgångar av specialeffekterna.

Ett lite unikt inslag är att de klämt in en av Edgar Wrights första amatörfilmer - "Dead right" - på bonusskivan. Det är också en polisfilm, delvis inspelad på samma platser som "Hot fuzz". Att sitta och titta på en nästan timslång amatörfilm måste räknas som överkurs, men kan vara roligt på sitt sätt. Man kan även se filmen med kommentarspår, och gillar man sådana finns det inte mindre än fyra att välja till "Hot fuzz".

Som sagt - ett myller av extramaterial!

SVENSK UTGÅVA

Då den svenska utgåvan är en enkeldisk har man uteslutit en stor mängd av extramaterialet. Det finns till exempel endast ett kommentarspår (det med Edgar Wright och Simon Pegg), och även några av småsakerna har följt med. Nu är dock inte allt så himla spännande. Det finns några obetydliga saker som "The man who would be fuzz", "Hot funk" och "Flick book: the other side" .

Med finns även de bortklippta scenerna och outtakesen, som är sammanlagt 22 stycken.


TRE SAKER

1. Edgar Wright gjorde en faketrailer till Tarantino/Rodriguez "Grindhouse". Filmen heter "Don't" och kan ses i denna blogg.

2. Paddy Considine som spelar en av de jobbiga kollegorna till Nicholas ser på pricken ut som Filip Hammar i den här filmen!

3. Man undrar vad Edgar Wright och Simon Pegg ska hitta på härnäst. Enligt IMDB har de inget nytt gemensamt projekt på gång, men man får anta att det kommer något och vad det än blir kan man i stort sett räkna med att det kommer att vara bra, roligt och ha ett par fina splattereffekter!


ANDERS JAKOBSON (2007-07-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
4 Audio Commentaries: Commentary featuring Simon Pegg and Edgar Wright, Commentary with the real fuzz, Commentary with Sandford Village People, Commentary featuring Sandford Police, Outtakes, Theatrical Trailers & TV Spots, The Man Who Would Be Fuzz, Hot Funk, Fuzz-o-meter, Storyboards, Flick Book: The Other Side, 22 Deleted Scenes with optional commentary by Simon Pegg and Edgar Wright, Making of Documentary, 13 Video Blogs, Featurettes, Photo & Poster Galleries, Plot Holes & Comparisons, Special Effects: Before & After, Dead Right: Edgar Wright's First Cop Movie with Filmmaker Commentaries: Commentary by Edgar Wright, Commentary by Nick Frost and Simon Pegg, Am Blam: Making Dead Right
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
22 bortklippta scener med kommentarer, outtakes, kommentarspår, trailers och tv-spottar, The man who would be Fuzz, Hot Funk, Flick book: The other side, Storyboards
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA