Metafilm för de redan invigda fansen

FILMEN

Har man inte sett TV-serien "The League of Gentlemen" kan man hoppa över den här filmen, och recensionen, för man lär inte fatta ett dugg. Det här är en så kallad metafilm där karaktärerna tar sig ur sin normala miljö och hamnar i vår värld.

Det är något galet i Royston Vasey. Märkliga saker sker som lutar åt ett oroväckande håll: stadens undergång. Det finns bara en sak för innevånarna att göra - förflytta sig till vår värld för förhindra det bittra slutet.

Varför då? Jo, för att komedigruppen The League of Gentlemen har beslutat sig för att skriva en film - men inte med Royston Vasey-karaktärerna - något som kommer att utplåna den lilla byn i norra England och dess innevånare.

Redan här kan man ana lite oro. Historier där karaktärer möter sina skapare brukar ofta bli aningen märkliga och krystade, men jag kan nog säga att The League of Gentlemen klarar av det ganska bra. Kanske extra bra för att vi faktiskt får se filmen de skriver på som en film i filmen - en 1600-tals historia där tre kufer smider planer på att störta den regerande kungen. Givetvis mixas denna historia in i den stora historien och det blir ett kaotiskt resultat som ändå lyckas klara sig från att kännas rörigt.

Det är inte riktigt samma skärpa som i TV-serien, men filmen har en annorlunda känsla vilket gör att man inte tänker så mycket på det. Det funkar, i alla fall för invigda fans.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning är det ganska gott om extramaterial. I en "Making of" får vi höra tankarna bakom filmen, hur historien utvecklade sig. Verkligheten överträffar dikten, för visst satt de och skrev på en helt annan film, men kunde ändå inte släppa de gamla karaktärerna och så blev det som det blev.

I en kortare dokumentär få vi följa med till det riktiga Royston Vasey - byn Hadfield i norra England. Hadfield figurerar som sig själv i filmen också. Vi får se hur innevånarna anpassat sig till att deras by faktiskt blivit en fiktiv by i en populär TV-serie.

Vidare kommer en dokumentär om alla karaktärer de tre skådespelarna gör, eller snarare en titt på hur en person kunde göra tre karaktärer i en och samma scen.

Steve Pemberton har sedan gjort en videodagbok över en dag där vi får vara med när han under en och samma dag sminkas till tre karaktärer: Herr Lipp, Pauline och... sig själv. En inblick i det vansinngit höga inspelningstempo de verkar ha haft.

Avslutningsvis bortklippta scener, missar, fotogallerier samt trailers, och givetvis ett kommentarspår av de fyra medlemmarna i komedigruppen. Ett helt klart lagom mastigt extramaterial.


TRE SAKER

1. Min favorit Papa Lazarou är med blott i två korta scener - vilket givetvis är alldeles för lite - men lyckas ändå göra filmen ännu mer bisarr genom att hosta upp en stor hårboll.

2. Trion som går över till vår värld är den något oväntade kombinationen Geoff, slaktaren Tipps och Herr Lipp - tre karaktärer som aldrig sågs tillsammans i serien.

3. Tidsmässigt utspelar sig filmen efter de tre säsongerna och julspecialen, men ingen vikt vid vad som hände mot slutet av TV-serien har tagits. Filmen är med andra ord (nästan) fristående.


ANDERS JAKOBSON (2005-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Audio commentary from Steve Pemberton, Jeremy Dyson, Reece Shearsmith and Mark Gatiss, Deleted scenes, Outtakes, 'Making Of' featurette (12 mins), 'The Real Royston Vasey' featurette (5 mins), 'A Cast Of Thousands' featurette (4 mins), 'A Gentleman's Diary' by Steve Pemberton (12 mins), Gallery, Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA