Gleeson glänser som aldrig förr

FILMEN

Brendan Gleeson är en sådan där person som kan beskrivas som "köttig". En rejäl typ som utstrålar både pondus och värme på samma gång. Lätt för att gestalta en mysig nallebjörn så väl som en hårdkokt galning.

Här spelar han den irländska polisen Gerry Boyle som sköter lagen ute på vischan. Han är dock inte någon vanlig polis. Gerry har stoppat i sig sin beskärda del av droger, han har köpt sex, han tar ett glas eller två i tjänsten och han är allmänt bufflig och uppkäftig mot överordnade.

Ett mystiskt mord förbryllar honom. Hans nya kollega babblar på om en seriemördare, men Gerry är övertygad om att det är drogrelaterat. Strax därpå anländer FBI-agenten Wendell Everett (Don Cheadle) och informerar om att en stor last med kokain är på väg mot trakten och redovisar de fyra personer som misstänks ligga bakom det hela. Efter att ha vräkt ur sig en rad rasistiska svador får Gerry ur sig att en av de fyra är den mördade mannen.

En märklig vänskap blommar upp mellan Gerry och Wendell där den senare funderar på om Gerry är helt dum i huvudet eller extremt smart. Tillsammans hamnar de mitt i en konspirationshärva där alla kan köpas för pengar - alla utom Gerry och Wendell.

Jag inser att min plottsammanfattning indikerar att "The Guard" är en renodlad actionfilm. Det är det inte. Det är till större delen en skön komedi med rolig dialog och färgstarka karaktärer. Gleesons roll är en av de bästa jag sett honom göra och karaktären är så bra att man önskar att han fick leva vidare i en tv-serie. Den hårda irländska jargongen ger lite extra krydda till filmen och särskiljer den från andra liknande filmer. Don Cheadles kostymstrama FBI-agent blir en perfekt motpol och en ping-pong-partner för dialogen. Ett riktigt bra filmpar.

En utmärkt film som absolut bör ses enbart för Gleesons glänsande insats.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen är en lättsam sak som inte ger så vidare mycket information utan mest känns som en bagatell i jämförelse med andra bakomfilmer. Lite intervjuer, lite analyser och så vidare.

En knapp halvtimme med borttaget och förlängt material ligger med precis som en handfull minuter med bloopers.

Vidare finns en drygt tio minuter lång kortfilm från 2000 av samma regissör och med delvis samma skådespelare. Detta är John Michael McDonaghs regidebut och faktiskt enda film innan "The Guard". Vissa drag känns ingen, även om detta är film helt utan komiska inslag.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av John Michael McDonagh, bror till Martin McDonagh som regisserade Brendan Gleeson i "In Bruges".

2. Bland birollerna hittar man bland annat Mark Strong och Fionnula Flanagan.

3. "I'll just slip into something a little less comfortable" säger Gerry när han tar emot ett kvinnligt besök iklädd bara t-shirt och kalsonger. Genial variant på en välkänd fras.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox Vision
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of, Deleted and extended scenes, Outtakes, The Second Death - a shortfilm by John Michael McDonagh
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA