Seriemördarethriller i Poes fotspår

FILMEN

Den amerikanska skribenten Edgar Allan Poe (1809 – 1849) är möjligtvis mest känd som författare av makabra historier. En del påstår till och med att han hittade på deckargenren. Men han var även poet (till exempel till den klassiska dikten som givit denna film sin titel), och litteraturkritiker. Den här filmen skildrar hans sista dagar i livet. Poes död är dokumenterad och återges på ett korrekt sätt här, men det som leder till den är helt fiktivt, och dessutom en riktigt spännande seriemördarthriller.

En mördare gäckar i Baltimore, Maryland. När det visar sig att de två första morden är identiska kopior på mord Poe (John Cusack) skildrat i skrift blir han så klart misstänkt, speciellt som det ena offret är en kollega som Poe haft häftiga diskussioner med i skrift. Den utredande kommissarien Fields (Luke Evans) inser snabbt att Poe är oskyldig men att han sitter inne på viktig information om mördaren eftersom denna efterapar Poes fantasier. När mördaren börjar lämna ledtrådar på sina offer blir Poe en tillgång och det ser ut som de ska kunna fånga mördaren på bar gärning. Så blir det dock inte, utan i stället kidnappas Poes stora kärlek Emily Hamilton (Alice Eve) och mördaren ställer utpressningskrav: Poe måste skriva en ny historia som skildrar vad som händer och vad som han tror kommer att hända och om han gör det kommer Emily att hållas vid liv.

Det blir som förväntat en katt- och råttalek där Poe och Fields ständigt är steget efter, men samtidigt kommer allt närmare mördaren. Och mördaren fortsätter att ta livet av folk, precis enligt Poes redan författade manus.

Den här filmen, som regisserats av James McTeigue som tidigare gjort bland annat "V för Vendetta" blir en underhållande thriller om man gillar både seriemördare och 1800-talsmiljöer. Snyggt gjord är den också och jag tycker att även att själva grundidén är en smart variant på copycat-temat. Inte alls dumt.

John Cusack gör sin roll bra, men är kanske inte magisk i sin gestaltning. Även Luke Evans och den ständigt stabila Brendan Gleeson som spelar Emilys far är bra i sina roller. I det stora hela är "The Raven" en klart sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. När jag ser filmen kan jag svära på att den är gjord för 3D men jag hittar inga som helst bevis för att den visats i 3D på bio.

2. Filmen kunde ha varit totalt annorlunda. Både Ewan McGregor och Joaquin Phoenix var aktuella för rollen som Poe och Jeremy Renner som Fields. Dessutom erbjöds Noomi Rapace rollen som Emily.

3. Som den ratiopolis jag är knorrar jag över att DVD:n är ombeskuren till 1.78:1 när filmen gjordes i 2.35:1.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA