Omtumlande utveckling

FILMEN

De som hängt med i "Spooks" noterar att Tom Quinn (Matthew Macfadyen) saknas på omslaget till höger. Säsong två slutade helt sjukt dramatiskt med att Tom utsatts för en utpräglad hämnd där han till slut anklagades - med urstarka bevis dessutom - för ett politiskt attentat och fick hela MI5 emot sig, och när säsongen avslutades svävade vi i ovisshet kring om Tom levde eller inte då hans spår ledde rakt ut i Nordsjön.

Men Tom överlevde och Macfadyen är kvar - ett tag. MI5 lyckas förklara honom oskyldig, men Toms omdöme har uppenbarligen skadats och han tvingas lämna MI5. Han är dock inte den enda som lämnar serien under säsongens gång. Det är faktiskt en ganska omtumlande utveckling då säsong fyra kommer att vara otroligt annorlunda.

Men givetvis innebär detta att även nya ansikten tillkommer. Längst till vänster på omslaget ser vi Adam Carter (Rupert Penry-Jones), en MI6-agent som kallas in under det stora Tom-debaclet. Adam är erfaren och betydligt hårdare än Tom, men ändå ganska lik honom, vilket även andra agenter tycker och kallar honom "Tom" av misstag. Att man lägger in detta misstag ger på något sätt en verklig känsla till serien, som i övrigt egentligen inte känns speciellt verklig. Jag har svårt att tro att arbetet på MI5 är så som det skildras i "Spooks".

I jämförelse med den förra säsongen som kändes lite upprepande är säsong tre ett rejält kliv framåt med bra och annorlunda avsnitt. Det känns som det handlar mer om karaktärernas psyken än att spionera på skurkar. Det är bra och ger serien tyngd. Konsekvenserna av att vara en agent attackeras från många olika håll.

I Zoe Reynolds (Keeley Hawes) fall handlar det återigen om privatlivet, där hon träffar en fotograf och blir blixtkär i honom. I och med att liknande saker tagits upp tidigare är det väldigt svårt att inte sitta och misstänka att det är något lurt med fotografen, att han helt plötsligt ska avslöjas som en skurk. Men riktigt så blir det inte. I Danny Hunters (David Oyelowo) fall handlar det om att han tvingas göra något som först sätter honom under extremt psykiskt press och sedan ger svårhanterbara konsekvenser. Avsnittet är ett av de bästa.

Adam Carters fru Fiona (Olga Sosnovska) dyker upp under säsongens gång. Även hon är en MI6-agent som lånas in till MI5 och i säsongsavslutningen är båda två inblandade i något riktigt farligt. Det blir dock ingen cliffhanger till nästa säsong, men det står ganska klart att säsong fyra kommer bjuda på många förändringar.

En spännande utveckling av serien måste jag säga.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Inte överdrivet många kända gästskådespelare i denna säsong heller, men vi får i alla fall se Andy Serkis som en Kurt Cobain-liknande grungestjärna i ett av säsongens svagaste avsnitt.

2. Lite större gästspel görs av Tim McInnerny som Oliver Mace - den övergripande chefen för båda underättelsetjänsterna. Där har vi en lurig figur. Dock lite knepigt att se McInnerny i en sådan roll då han för mig är oerhört förknippad med rollen som halvidioten Percy i "Svarte Orm".

3. Precis som jag konstaterade sist så får birollsagenterna allt större plats, men inte riktigt så stor att de syns på omslaget eller i vinjetten i någon större utsträckning. De är i alla fall Sam Buxton (Shauna Macdonald), Colin Wells (Rory MacGregor), Malcolm Wynn-Jones (Hugh Simon) och Ruth Evershed (Nicola Walker) som inte gör så mycket fältarbete utan mer research, avlyssningar och annat kontorsarbete.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA