Kriminellt dubbelseende i 60-talets London

FILMEN

Att få spela tvillingar på film är det inte alla skådespelare som får chansen att göra. För några år sedan såg jag Edward Norton göra det riktigt bra i "Leaves of Grass" och jag inbillar mig att för att få till ett lyckat resultat måste tvillingkaraktärerna vara tydliga och individuella. Nu har chansen kommit till Tom Hardy som gestaltar de kriminella tvillingbröderna Kray som huserade som värst i London under 60-talet.

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer Reginald "Reggie" Kray från Ronald "Ronnie" Kray. Den senare har glasögon och lite annorlunda frisyr och pratar mer sammanbitet. I övrigt är det mycket som skiljer dem åt då Ronnie är inte helt frisk i huvudet, något som ställer till det när bröderna driver kriminell verksamhet tillsammans. Kanske därför blir Reggie något av en huvudperson i filmen. Det är han som kärar ned sig i Frances Shea (Emily Browning) och försöker kombinera gangsterlivet med något mer normalt, vilket inte går speciellt bra. Ronnie å sin sida är öppet homosexuell, men poängterar att han är "the giver" eftersom han inte är en "faggot", och har mer eller mindre perversa orgier med diverse kända politiker och andra prominenta herrar, vilket förstås är bra om man vill bedriva lite utpressning för att komma ur kniviga situationer.

Bröderna och deras gäng retar gallfeber på Scotland Yard, representerade av en frustande Christopher Eccleston som aldrig riktigt lyckas sätta dit dem, och konkurrerande gäng när de driver casinon med kopplingar till den amerikanska maffian. Men det som ska ställa till det mest är olikheterna mellan bröderna där deras hatkärlek till varandra flera gånger landar i blodiga slagsmål där endast en av dem kan vinna.

Det är lustigt hur snabbt man luras av enkla trickfilmningar där en skådespelare ska spela två personer som agerar med varandra. Ibland får jag påminna mig själv att det faktiskt bara finns en Tom Hardy. Med andra ord gör han ett bra jobb när han gestaltar två ganska olika personer och sedan får dem att samspela - och inte minst slåss med varandra under några scener i filmen. Det är fräckt, men däremot är jag inte lika imponerad av storyn. Filmen är en bit över två timmar lång och jag upplever inte att den handlar om något speciellt. Jag vet att den handlar om brödernas verksamhet och hur deras liv glider isär på grund av olika anledningar, men samtidigt finns det inte någon konkret historia som jag ser det. Det blir lite knepigt, och jag börjar i stället minnas en annan kriminell skildring med Tom Hardy i huvudrollen som var betydligt mer fascinerande, miniserien "The Take".

Jag rekommenderar den varmt. "Legend" är förstås sevärd på grund av Hardys dubbelinsats, men det finns andra verklighetsbaserade gangsterskildringar som ger tittaren mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Brödernas historia har skildrats i ett antal filmer, först och främst i "The Krays" 1990, men även väldigt nyligen i filmerna "The Rise of the Krays" (2015) och "The Fall of the Krays" som alltså släpptes på var sin sida av "Legend". I dessa filmer spelas bröderna av två olika skådespelare.

2. Tom Hardy gestaltade en annan verklig brittisk brottsling i filmen "Bronson" för snart tio år sedan. Lustigt nog satt Charles Bronson (brottslingen, inte skådespelaren) i fängelse tillsammans med Reginald Kray.

3. Även om jag i min text skriver att Reggie är huvudpersonen så är det kanske i själva verket Frances Shea som är det. Filmen berättas ur hennes perspektiv och hon knyter ihop scenerna som berättarröst.


ANDERS JAKOBSON (2016-03-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA