Den typ som överlever

FILMEN

Inför "The Revenants" biopremiär ramlade en mycket märklig artikel ut på nätet. Den påstod att det i filmen fanns en en scen där Leonardo DiCaprio blev våldtagen av en björn. Det hela fick sådan viral spridning att filmbolaget fick gå ut med en dementi: "There is clearly no rape scene with a bear." avslutade de bestämt sitt uttalande.

Vad det dock finns är en otroligt remarkabel sekvens där en björnhona skyddar sina ungar genom att så gott som slita huvudpersonen (DiCaprio) i stycken. Detta är en scen som givetvis gjorts med en digital björn men är så verklighetstrogen att jag aldrig sett något liknande. Nu är detta inte filmens final på något vis utan en ganska tidig sekvens. Men vi tar det från början:

DiCaprio spelar Hugh Glass en van spårare under 1820-talet. Glass leder en grupp män som samlar ihop pälsar från djur de fält. Glass har sina unga son Hawk (Forrest Goodluck) vid sin sida, ett barn han fått tillsammans med en indiankvinna. Egoistiska jägaren John Fitzgerald (Tom Hardy) hackar på Hawk på grund av hans orena ras och mitt i alltihop attackeras jägarnas läger av Arikaraindianer som letar efter hövdingens kidnappade dotter och de bryr sig inte om i fall jägarna är skyldiga eller inte. I kaoset delas jägarna i mindre delar och Glass och Hawk hamnar tillsammans med Fitzgerald och Kapten Andrew Henry (Domhnall Gleeson) och några andra i en grupp.

Det är strax därpå Glass blir attackerad av björnen och knappt levande blir en belastning för gruppen. Kaptenen beordrar Fitzgerald och unga Bridger (Will Poulter) att tillsammans med Hawk vaka över Glass och i fall han inte överlever ge honom en riktig begravning. Fitzgerald som enbart vill ha sina pengar gnäller å det grövsta och i ett ensamt tillfälle med Glass ger han den senare ett omöjligt ultimatum: "Blinka om du vill att jag ska hjälpa dig att dö." När Glass motvilligt blinkar börjar Fitzgerald strypa honom, men blir upptäckt av Hawk och i stället slutar det med att Fitzgerald knivhugger Hawk till döds framför ögonen på Glass.

Kort därefter drar Fitzgerald en vals för Bridger och de lämnar Glass till sitt öde, till hälften nedgrävd i en grav. Den nästan förlamade Glass är illa däran men lyckas kravla sig upp och inleda en kamp för överlevnad och sedermera hämnd, för han har verkligen inte glömt vem som lämnade honom för att dö.

Trots sin hyfsat unga ålder kändes det lite som att det var för lång och trogen tjänst DiCaprio belönades med en Oscar för sin insats. Missförstå mig inte - det är en otroligt stark och bra gestaltning, men DiCaprio kunde ha fått en guldgubbe för många år sedan. "The Revenant" är i sin helhet en riktigt bra film. Den är lång och utdragen men tillräckligt gripande för att intresset ska hållas vid liv. Dessutom är den otroligt karga och smutsiga vinter-vår-världen en effektiv fond för historien. Den våta kylan går rätt in i tittaren och det inte för inte man sitter och ryser för sig själv.

Tom Hardys insats som filmens bad guy är minst lika stark den. Det är en vidrig typ han spelar, en sådan som verkligen inte kan hålla käften, som alltid måste dela med sig av sitt gnäll och sina negativa tankar. En riktig retsticka som är minnesvärd, men det är den där scenen med björnen som är mest minnesvärd. Den kommer att leva kvar länge.


EXTRAMATERIALET

DVD-utgåvan är helt blank när det gäller extramaterial. Trist, speciellt då det hade varit intressant att se hur björnsekvensen gjordes.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Alejandro G. Iñárritu ("Babel", "Birdman" med flera) som är en riktig tuffing när han jobbar. Han sparkar folk till höger och vänster om de inte håller måttet. Tom Hardy är känd som en skådespelare som alltid ställer sig på filmteamets sida så när Iñárritu betedde sig illa tog han strypgrepp på regissören. En bild på detta trycktes upp på t-shirts Hardy gav teamet när produktionen var över.

2. Filmen spelades in i naturligt ljus i Kanada under en väldigt lång period, så lång att snön började smälta. Hela produktionen fick då flyttas till södra Argentina som hade likvärdigt väder.

3. I en scen äter Glass en nyutskuren lever från en Buffalo. DiCaprio är vegetarian och fick en "gelepannkaka" i stället, men tyckte att den såg så pass orealistisk ut att han beslöt sig för att äta den riktiga levern i stället.


ANDERS JAKOBSON (2016-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: FOX
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA