Dassig skräckfilmstolkning av myt

FILMEN

Det är lite komiskt faktiskt. Häromveckan såg jag på TV-bilder från Kreta och Knossospalatset och mindes direkt när jag var där som 10-åring, fullmatad med grekiska myter och sprang runt och hoppades få se ett spår av den mytomspunna minotauren - kombinationen av en tjur och människa. Min favoritmyt jämsides med Ikaros och hans vingar, som faktiskt är en del av samma myt.

Och så dyker den här filmen upp, baserad på samma myt. Och det står "Från teamet bakom 'Mumien' och 'Sagan om ringen'" på omslaget. Som upplagt för en riktig kanonstund i TV-soffan.

Men när filmen rullar igång och Lion Gates Films-logga lyser upp skärmen börjar jag ana oro. Detta amerikanska filmbolag har inte många lyckade produktioner i bagaget, det mesta pinsamt dåliga filmer gjorda för TV.

Det dröjer inte länge innan jag faktiskt skrattar till. Filmen inleds med att en röst berättar om hur ett folk dyrkade tjuren som en Gud och såg till att en drottning parade sig med den, och när den nyfödda avkomman visas upp kan jag inte låta bli att ljudligt skratta till för det är ingen vacker syn.

Sen drar filmen igång. Avkomman, minotauren, fängslas i en labyrint och med jämna mellanrum offras åtta unga människor från en grannby. I byn är det ständig oro inför nästa offringsrunda. Byledaren spelad av Rutger Hauer i stort skägg - jag såg inte ens att det var han - ber sin son Theo att hålla sig undan. Det är ju han som ska leda byn i framtiden.

Men Theo har andra tankar. Hans älskade rövades bort sist och en spetälsk kvinna säger åt honom att hon fortfarande är vid liv och att han måste ta sig dit och döda minotauren, döda Guden. När rövarna väl kommer nästlar sig Theo med.

Ja, så hamnar de förstås i labyrinten och står öga mot öga framför den skräckinjagande besten. Nu ska ta tillfället i akt och berätta att i den grekiska mytologibok jag hade som barn fanns det en suverän teckning över hur minotauren kunde sett ut - en perfekt kombination av en tjur och människa. I filmen är besten snarare en korsning mellan en varulv och tjur, och några mänskliga drag finns det inte.

I myten använder Theseus en tråd på ett smart sätt för att inte komma bort i labyrinten. I filmen springer alla runt likt yra höns när de inte sitter och väntar. En stor del av filmen är knäpptyst då det inte händer ett smack. Segt och tråkigt.

"Minotaur" är dessvärre ingen vidare film. Den ser ganska okej ut, men den spelar ändå i någon sorts lägre division jämfört med vad man är van vid är det gäller historiska filmer. Till slut blir det bara en ganska dassig och lös skräcktolkning av den grekiska myten som varken engagerar eller roar.


EXTRAMATERIALET

På omslaget står det "Behind the scenes", men när man klickar in sig till extramaterialet står det i stället "Press kit". Vad det i själva verket handlar om är regissören Jonathan English hemmavideo där vi får ta del av en timmes oredigerat material.

Sällan har jag sett någon tråkigare bakomfilm, om man nu ens ska kalla det för det. Jonathan filmar modellerna till minotauren i runda slängar 30 minuter... Ja, ni läste rätt. Sen krälar han ned sig i en liten modell av labyrinten och testar vinklar i kanske tio minuter. Resten av filmen är till större delen filmad på olika "locations", och sammanfattningsvis kan man säga att filmen bara är snäppet mer spännande än att titta på när färg torkar.

Det är säkert en jättebra hemmafilm för Jonathan, men för den stora allmänheten är det en enormt bortkastad timme att titta på dessa oredigerade bilder.

Det finns också en trailer till filmen.


TRE SAKER

1. "Teamet bakom 'Mumien' och 'Sagan om ringen'" var det... eller? Ja, jag har tittat på IMDB-profiler till kanske 100 av de inblandade (mer orkade jag inte) och jag hittade fyra personer som jobbat med "Sagan om ringen". En ljudtekniker, en ljudskapare och två protesmakare. Där har ni teamet bakom "Sagan om ringen". När det sen gäller "Mumien" så hittade jag några som jobbat på EN mumie-film, inte DEN "Mumien"... Hädanefter tror jag inte på vad som står på DVD-omslaget. Pinsamt och snudd på skandal!

2. Den grekiska myten är förstås en mycket rikare historia och helt annorlunda än vad som plockats till filmen. I den finns det en tragisk twist på slutet där Theseus glömmer bort att byta segel (från svart till vitt) på sin båt när han reser tillbaka, vilket får hans far att tro att han dött och då tar sitt eget liv. Den biten är givetvis inte med, men det är solklart att de grekiska myterna skulle bli fina filmer om de tolkades på rätt sätt.

3. Inga betydande skådespelare i filmen och heller ingen som sticker ut. Lika tråkiga som filmen i sig. Ej heller är det några som ser speciellt grekiska ut, men det kanske inte är så noga.


ANDERS JAKOBSON (2007-01-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77.1
Extramaterial:
Press kit, Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA