Träffsäkert trevligt och plågsamt svart

FILMEN

Som man älskade "Tillsammans"! Lukas Moodysson kärleksbrev till kollektivboendets Sverige 1975 med politiskt engagemang, hemslöjd, grytor och förhållanden över gränserna. En nostalgitripp för de som var med och en mysig retrostund för de som inte var med.

Jag såg filmen när den kom och tyckte mycket om den. Den var en av de första DVD:er jag skaffade också så nog 17 har jag sett "Tillsammans". Men aldrig har jag ställt mig själv frågan om vad som kan ha hänt med karaktärerna efter filmens avslutande fotbollsmatch. Varken då eller under de kommande 20 åren och därför kom "Tillsammans 99" lite som en chock när den utannonserades.

Precis som det gått nästan 25 år i verkligheten har det även gjort det i filmens värld. Det forna kollektivet har successivt tunnats ut och endast Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney) är kvar, nu i ett nytt hus i en annan stad. De, främst Göran, försöker ändå hålla kollektivtanken levande med gruppmöten och gemensam ekonomi, men mellan raderna är det två olyckliga människor som råkar dela hus. De hankar sig fram hjälpligt men lever inte de liv de drömde om.

Men så fyller Göran år och i hemlighet har Klasse ordnat en återförening av det gamla gänget. En efter en dyker de upp Anna (Jessica Liedberg), Signe och Sigvard (Cecilia och Lars Frode), Erik (Olle Sarri), Elisabeth (Lisa Lindgren), Birger (Sten Ljunggren), Fredrik (Henrik Lundström) och den mystiska Peter (David Dencik). Så småningom även Lena (Anja Lundqvist) med sin dotter Kompis (Clara Christiansson Drake) och till slut Lasse (numera spelad av Jonas Karlsson i stället för Ola Rapace) och hans flickvän Mirjam (Julia Heveus). Göran tror inte sina ögon och översköljs av lyckokänslor.

Under en dag följer vi gänget. Vad har det blivit av dem? Vad har hänt med alla starka övertygelser och ställningstaganden? Finns de kvar eller eller har de förändrats? Vilka relationer och känslor finns kvar från förr och förändras de efter att klockan går och promillehalten ökar? Och vem fan är Peter?

Moodysson fångar träffsäkert den stela stämning som kan uppstå när en sådan här typ av återförening sker. Vissa försöker spela spelet, andra faller in i gamla roller och somliga ställer sig på tvären. Jag tycker det är skickligt gjort och skådespel och dialog känns väldigt spontan och genuin.

Men även om "Tillsammans 99" är ett trevligt återseende är det också ett plågsamt sådant. Det är ingen slå sig för knäna-komedi utan det finns svärta och ångest och trasiga själar. Mycket kan uppenbarligen hända i människors liv under 20+ år.

"Tillsammans 99" är verkligen inte samma film som sin föregångare, på gott och ont. Många hade nog sett framför sig samma typ av varma film som "Tillsammans" var, även om den också hade lite mörker, men i "Tillsammans 99" har sött och salt lika stor del så att säga.


EXTRAMATERIALET

Ingenting alls. Ganska typiskt för svenska storfilmer. Det här med extramaterial är verkligen något som i princip försvunnit från svenska filmer, om de inte är gjorda av Crazy Pictures förstås. Trist för i det här fallet känns det verkligen som en bakomfilm med lite intervjuer ändå hade varit mer än befogat.


TRE SAKER

1. David Denciks karaktär Peter - som känner alla, men som ingen känner igen - är absurt komisk. Jag funderade ett tag på om han på något vis ska representera tittaren som "känner" karaktärerna som de omöjligtvis kan känna tillbaka.

2. En lite småmärklig detalj är att de flesta karaktärerna menar att de inte setts på 25 år, vilket skulle betyda att det gamla kollektivet upplöstes direkt efter första filmens avslutning. Så var det ju inte.

3. Filmbolaget satte Ola Rapace i frysboxen och blev därför ersatt av Jonas Karlsson och lustigt nog är det väldigt enkelt att köpa Karlsson som samma karaktär.


ANDERS JAKOBSON (2024-01-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2024
Bolag: SF
Tema: Guldbaggevinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA