Mer saga än modern realism

FILMEN

Det är inte bara vampyrer på tapeten just nu. Även legenden om kung Arthur har sett ett litet uppsving de senaste åren. Här i Sverige främst genom den brittiska tv-serien "Merlin" men också genom den nyligen nedlagda "Camelot" från USA. Tiden verkar alltså mogen för Hallmarks mini-serie från 1998 att försöka vinna några nya hjärtan.

Där man i John Boormans "Excalibur" (1981) satsade på mörk medeltidsrealism, och den modernare "Camelot" vräker på med blod, sex och svordomar i mängder, tar "Merlin" i stället med tittaren in i sagornas värld. Filmen följer Merlins vuxna liv, från det att han skapades av drottning Mab till det att Arthur dör och magin försvinner från världen. Allting ramas in av Sam Neills Merlin-karaktär som själv agerar berättarröst då och då.

Första halvan av filmen är ganska lättsam men ju längre man kommer desto mörkare och dystrare ter sig allting. Det mörka når sin kulmen när den vuxne Mordred gör entré mot slutet. Som ormen i paradiset glider han runt och sprider sitt gift i kung Arthurs hov, ända tills den punkt när han lockat Arthur ut på slagfältet där han tänkt att förgöra honom.

I stort sett alla klassiska element finns med här. Lancelots svek med Guinevere, Uthers besatthet över Igraine, det mäktiga svärdet Excalibur och förstås Camelot. Jakten på den heliga graalen snuddas bara vid som hastigast. Här och där finns det humoristiska scener som bryter av den trots allt allvarliga berättelsen. Som när de vise männen diskuterar om huruvida de ska dra åt höger eller vänster när de ska dra ut en lansspets ur Lancelots axel. Eller siaren som är livrädd för att vad han än säger så kommer Rutger Hauers kung Vortigern att låta avrätta honom.

Det är också mitt emellan det humoristiska och det tragiska man låter Martin Shorts karaktär Frik härja runt. Till en början är han ett onödigt tillskott i Mabs mörka undervärld, men efter hand som Merlins berättelse utvecklar sig får Short visa upp sina talanger och banne mig om detta inte är bland det bästa jag sett honom göra.

Lite värre är det ställt med specialeffekterna. Det som såg så imponerande ut för drygt tio år sedan har stora sprickor i fasaden idag. Det är dock inte så illa som vissa andra produktioner från den här tiden, men visst syns det att det är mer specialeffekter än magi i "Merlin" i dag.


EXTRAMATERIALET

Jämfört med den förra utgåvan från 1998 får man nu en kortare film från inspelningsplatsen. Inget som ger en gåshud precis men ändå intressant. Dessutom en kortare text som beskriver hur legenden om Merlin uppstått och vad han kommer ifrån.


TRE SAKER

1. Lena Headey har gjort fler nedslag i sci-fi/fantasy-genren med roller i bland annat "Terminator" (tv-serien), "Bröderna Grimm" och nu senast den hyllade "Game of Thrones".

2. Filmen regisserades av Steve Barron som tidigare legat bakom "Turtles"-filmen, "Coneheads" och en hel drös musikvideor.

3. Den unga Nimues röst dubbades över av den äldre Nimues. Den sistnämnda spelades av Izabella Rosselini.


THOMAS HELSING (2011-09-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Bakomfilm, Text om Merlin
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA