Inte fantastiskt men kul efter ett tag

FILMEN

Det tar ungefär 2/3 av säsongen innan jag riktigt känner mig kompis med "30 Rock". Inledningsvis känner jag mig lite tveksam - vad är det som egentligen är så roligt med serien att den blivit en succé i USA, där den visas i sin tredje säsong just nu? Sen blir jag lite mer bekväm men tycker fortfarande inte att den är speciellt kul, men sen ökar det successivt och när jag till slut sett klart de 21 avsnitten så vill jag genast ha säsong två nära till hands att stoppa in i DVD-spelaren.

Fortfarande är jag inte helt såld. Jag blir inte salig av att se vilken karaktär som helst i serien, som man kan bli av andra favoritserier, och jag tycker att det finns en del brister, speciellt i persongalleriet. Egentligen tycker jag bara om Tina Feys huvudperson Liz Lemon och Alec Baldwins magiska "chefen-från-helvetet"-karaktär Jack Donaghy.

Fey - som fick sitt stora genombrott i "Saturday Night Live" - spelar huvudförfattaren till veckomässiga livesända sketchprogrammet "TGS - The Girlie Show" (alla jämförelser med "Saturday Night Live" eller fantastiska "Studio 60 on the Sunset Strip" slutar där) och när serien tar sin början dyker Baldwin upp som nybliven chef för "television- och microvågsugns-programmering" i NBC-GE-Universal.

Här kan man säga att Baldwin tar över hela serien på en gång för hans karaktär är en sådan som tar för sig. Man kan göra vissa jämförelser till Ricky Gervais nyhistoriska David Brent från "The Office", med skillnaden att Jack bär på mer know-how och kan sköta sitt vanliga jobb. Men han har grävt ned sig i marknadsundersökningar och han ska lägga sig i, och till Liz förtvivelse gör han det. Hela tiden.

I korta drag handlar "30 Rock" om Jack och Liz:s försök att förstå varandra och samarbeta, men oftast går det åt skogen och Liz blir den som får ta smällen, den som får stå till svars för "TGS":s manusförfattare och skådespelare.

Och då kommer vi in på resten av karaktärerna. I samband med Jacks intåg tvingar han Liz att ta med Tracy Jordan (Tracy Morgan) i skådespelarstallet. Morgan är en kontroversiell svart komiker som verkar sakna gränser och förnuft. I och med att Jordan kommer in och tar över, hamnar "TGS":s huvudperson Jenna (Jane Krakowski) i skymundan och mycket av intrigerna handlar om maktspelet mellan dessa. Den sista huvudsakliga skådespelaren är smådumma Josh (Lonny Ross) som är seriens imitatör med varierande resultat.

Utöver dessa är några av de huvudsakliga karaktärerna manusförfattare. Frank (Judah Friedlander) är en ironisk nörd med töntbrillor och en aldrig sinande garderob av truckerkepsar med tryck. Toofer (Keith Powell) är en bildad svart kille som inte alls tycker om Tracy Jordan, som han anser ger alla afroamerikaner ett dåligt rykte, och denna intrig är också en del av den huvudsakliga plotten.

Till sist har vi Kenneth (Jack McBrayer) som egentligen är värd på NBC men som hoppar in som alltiallo i "TGS"-gänget. Naiv, gammeldags och alltid sprudlande av entusiasm.

Som jag nämnde tidigare är jag inte speciellt förtjust i någon av dessa sekundära karaktärer utan det är Tina Fey och Alec Baldwin som gör showen. Fey ligger bakom storyn och manus och spelar en härligt nördig, "vanlig" 30+-kvinna som ingen kan låta bli att älska, och Baldwin, ja, han är helt otrolig.

Serien är ganska kul, men jag skulle gärna se att några nya karaktärer med lite mer tyngd kom in i det sekundära galleriet för som det är nu görs de mest minnesvärda insatserna av gästande skådespelare, som "Oz"-mannen Dean Winters, som spelar Liz Lemons av-och-till-pojkvän och Will Arnett som spelar en yngre konkurrent till Jack, mest känd för att hittat på konceptet med 10-sekunders sitcoms på nätet. Eller varför inte de kortare inhoppen av Paul Reubens, Isabella Rossellini och Chris Parnell?

Kanske är det Arnetts förtjänst, men jag får ibland en liten, liten vibb av "Arrested Development" när jag ser "30 Rock", men lika roligt som tidernas bästa komediserie blir det så klart aldrig.

Men som jag nämnde tidigare - jag vill genast se mer och det är ju ett ganska bra betyg, eller hur?


EXTRAMATERIALET

Det finns mängder av extramaterial fördelade på de tre skivorna. Dessvärre tycker jag att det mesta är ganska trist, men det roligaste är ett rejält block med bloopers - här under namnet "The Wrap Party" och några avsnitt av "Makin' it happen" - världens första 10-sekunders sitcom på nätet.

Men som sagt, resten är mest utfyllnad.


TRE SAKER

1. Seriens namn kommer från 30 Rockefeller Plaza, NBC:s hem i New York.

2. Rachel Dratch, också känd från "Saturday Night Live", hoppar in emellanåt och gör olika skeva karaktärer. Alltid lika uppfriskande.

3. Lyssnar man noga i bakgrunden så kan man höra hur skådespelarna i "TGS" kallas in till sketcher som har smått märkliga namn.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
An evening with Kenneth shorts, Makin' it happen shorts, The wrap party, Behind the scenes, Fart concert, Deleted scenes.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA