Cowboyen som kunde prata med döda

FILMEN

Här har vi ännu en film i raden av serieadaptioner. Det börjar bli väldigt många nu och om det är bra eller dåligt är väl kanske en fråga för en annan gång, men klart är i alla fall att även de lite mer obskyra serierna blir film. "Jonah Hex" är ingen serie jag har läst och jag ska väl till och med utan skam erkänna att jag inte hade hört talas om den innan filmen var på gång. Serien startade så tidigt som 1977 och har funnits av och till sedan dess. När jag läser på lite inser jag att man blandat rätt friskt från historien till filmen, bland annat spelar Megan Fox en karaktär som introduceras först 2007.

Jonah Hex (Josh Brolin) är en före detta sydstatssoldat som stod emot sin generals order och sköt sin bästa vän. Efter kriget söker general Turnbull (John Malkovich) upp Hex, fylld av hämnd för det var hans son som sköts, och Turnbull tar ut sin hämnd öga för öga och låter Hex se sin familj dö innan han blir bränd och vanskapt i ansiktet. Hex överlever knappt och blir omhändertagen av några indianer som lappar ihop honom efter bästa förmåga, men i och med det blir Hex en förändrad man.

Nu är filmen visserligen en western, men inte av det vanliga slaget. Här blandas det friskt in både sci-fi och fantasy och kanske till och med lite skräck. Efter sin nära döden-upplevelse kan Hex nämligen väcka döda till liv och kommunicera med dem. Han har dessutom en vapenarsenal av sällan skådat slag. I den här världen finns det även monster, även om just Turnbull och Hex kanske är de största.

Hex tror att Turnbull omkommit i en hotellbrand, men i själva verket odlar den gamla generalen vidare på sitt hat mot de Förenta staterna och stjäl ett "nationsförstörande" vapen som han ämnar använda. Alltså är det upp till Hex att leta rätt på sin ärkefiende en gång för alla.

"Jonah Hex" har inte fått speciellt bra kritik och det är inte så svårt och förstå varför. Den håller helt enkelt inte. Det är en ganska hoppig och snabb film som är över på 78 minuter och när eftertexterna kommer känner man sig lite blåst på konfekten, en "var det här verkligen allt?"-situation. Samtidigt är det ingen kalkonfilm utan det finns en del bra saker i filmen, som hela upplägget med att Hex kan kommunicera med de döda, vilket illustreras på ett väldigt fräckt sätt.

Det absolut bästa är dock Michael Fassbinder som spelar en oerhört lömsk "högra hand" till Turnbull. En riktigt färgstark gestaltning som är väldigt minnesvärd, till skillnad från Brolins relativt intetsägande och irriterande sammanbitna prestation.

Jag har dock en liten känsla av att "Jonah Hex" kan förvandlas till någon sorts kultfilm i framtiden, men för tillfället är det dessvärre ingen film man kommer att minnas speciellt länge.


EXTRAMATERIALET

Nästan fem minuter borttagna scener är vad som bjuds som extramaterial. Inte en sekund av dessa känner man att man saknar i filmen.


TRE SAKER

1. Delar av soundtracket är skrivet av metalbandet Mastodon. Det mesta kan man höra under eftertexterna. Uppmärksamma Mastodon-fans kan även se sångaren/gitarristen Brent Hindes i en liten cameo.

2. Ekonomiskt sett superfloppade "Jonah Hex" och spelade in ungefär en tredjedel av sin budget. De uteblivna framgångarna i hemlandet gjorde att det inte blev så omfattande internationell spridning av filmen.

3. Filmen fick två nomineringar i Golden Raspberry Awards 2010 (Oscarsgalans motpol), bland annat "Worst Screen Couple (Josh Brolin's face and Megan Fox's accent)"...


ANDERS JAKOBSON (2011-03-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Additional scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA