En obehaglig historielektion

FILMEN

Solomon Northup lever i norra Amerika som en fri man, fast han är färgad, under 1850-talet. Han är välutbildad och duktig på fiol. Han har en familj och ett riktigt bra liv. En dag när resten av familjen är borta får han ett erbjudande av två män om att följa med och jobba på deras cirkus. Två veckor skulle ge en massa pengar och Solomon tackar ja. Ett beslut han kommer få ångra. Det visar sig nämligen att de två männen är kidnappare och de för Solomon till södern där han säljs som slav.

Hamnade man i den situation som Solomon hamnar i under 1850-talet spelade det ingen roll om man hävdar att man var en fri man. Den vite mannen i de delarna brydde sig inte. Var man mörk var man en slav, punkt slut. Vi får sen följa Solomons kamp för att återigen bli en fri man. En kamp som pågick under tolv långa år.

"12 Years a Slave" är en riktigt bra film även som själva titeln måste vara en av de sämsta på länge då den avslöjar en rätt stor del av filmens handling. Nu är det kanske inte själva upplösningen som är den stora poängen här utan med vägen dit som för övrigt känns som en nyttig men väldigt obehaglig historielektion. Tar man dessutom i beaktande att den utspelar sig för bara drygt 160 år sedan så blir den om möjligt ännu otäckare.

Något som jag saknar lite är Solomons tid innan han blir bortförd. Nu får vi i princip bara se hur han vinkar av sin familj, träffar två män, är ute och äter med dem och vaknar upp infångad. Det hade varit bra om man fått sett mer av hans liv innan han blev slav. Jag tror det hade gjort det än värre för att man kunnat relatera mer till hans "riktiga" liv. Sen beter han sig lite underligt när han blir utbjuden på mat. Han glufsar i sig som om han aldrig sett mat och dricker än mer. Han var ju ändå en fri man med, som det verkar, ett rätt bra liv. Nu framställs han lite som om han inte sett mat och vin tidigare. Hela händelseförloppet fram tills han är tillfångatagen går väldigt fort.

Men på det stora hela är "12 Years a Slave" en riktigt bra film. Väldigt obehaglig emellanåt, men väldigt bra. Skådespelarna gör bra ifrån sig och är för mig okända, förutom Brad Pitt som lite oväntat (och onödigt) dyker upp i en liten men avgörande roll i slutet av filmen.


EXTRAMATERIALET

Två dokumentärer bjuds vi på. En som handlar om skådespelarna och folket bakom kameran och en som handlar om Hans Zimmers musik till filmen. Väljer ni att inhandla blu-ray-utgåvan finns ytterligare material.


TRE SAKER

1. Jag gillar när man som här summerar upp hur det gick sen för karaktärerna innan eftertexterna.

2. Varför gav man Brad Pitten roll i filmen? Hade varit bättre om man använt sig av okända skådespelare.

3. Det känns helt otroligt att man hade den människosyn man faktiskt hade på 1850-talet. Helt oförståeligt och obehagligt.


HANS-ÅKE LILJA (2014-05-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
The Team and The Score
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA