Rätt ned i reabacken

FILMEN

"The Black Heart" heter i original "Tell-tale" och bygger löst på Edgar Allan Poes novell "Det skvallrande hjärtat" ("The Tell-Tale Heart") i vilken en man mördar en annan man och gömmer undan honom under golvet, men driven av skuld börjar han så småningom hallucinera och inbillar sig att den mördade mannens hjärta fortfarande slår under golvplankorna.

Den plotten finns det inte mycket kvar av i den här ganska medelmåttiga thrillern. Vår huvudperson är Terry (Josh Lucas) - en ensamstående man som har hand om sin dotter som lider av en genetisk rubbning där hon inte kan röra sina armar. Om inte det vore tragiskt nog har Terry precis genomgått en hjärttransplantation och håller på och repar sig efter bästa förmåga. Men det är något som är skumt. Vid sjukhuset får han syn på en ambulansman och plötsligt börjar hjärtat slå allt starkare och han får visioner som inte är hans egna.

Det visar sig att donatorn blev mördad utan att förövarna hittades och nu är det som om det transplanterade hjärtat vill ta hämnd, och gör det via Terry. En polis (Brian Cox) kommer honom på spåren, men i stället för att sätta dit honom hjälper han Terry att lokalisera resten av förövarna. Men jakten blir allt farligare.

En brist med filmen - förutom att plotten i sig känns plockad från något gammalt "Arkiv X"-avsnitt - är att Josh Lucas inte riktigt bär upp rollen helt och hållet. Jag har sett honom i andra sammanhang, men kommer inte ihåg honom och på något sätt känns han mer som en typisk romantisk komedi-kille än en thrillerdito. Svårt att säga vad det är, men för mig passar han inte i rollen.

På äkta "James Bond"-manéer förklarar skurken hur allting hänger ihop mot slutet av filmen och jag har ärligt talat redan glömt bort det. Så minnesvärd är filmen, det vill säga inte speciellt mycket. En medelmåttig thriller ämnad för reabacken.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den danska skådespelaren Ulrich Thomsen, känd från Oscarsvinnande "Hämnden" gör en roll i filmen.

2. I en annan roll hittar man favoriten Michael K. Williams, känd från "The Wire", men han är bara med i ett par scener.

3. Filmen är regisserad av Michael Cuesta som tidigare bland annat gjort avsnitt av "Dexter" och "Six Feet Under".


ANDERS JAKOBSON (2011-07-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA