Tillför inget till medeltidsäventyrsgenren

FILMEN

Ibland när man ser filmer tänker man: "Åh, tänk om den här filmen hade kommit för 15 år sedan, vad mycket bättre den hade varit då!". Så är fallet med "Season of the Witch". Problemet är att vi matats med så många filmer av det här slaget att det ska till något extraordinärt för att man ska lyfta lite extra på ögonbrynen.

Genrén är "korsriddaräventyr med övernaturliga inslag" och inom den har jag bara under det senaste året sett "Solomon Kane" och "Black Death" som båda var bättre än "Season of the Witch", speciellt den sistnämnda som bevisade att det man behöver för en lyckad film är en bra story och inte en rejäl budget och dataeffekter att luta sig emot.

Nicolas Cage och Ron Perlman spelar två korsriddare som skivar ned okristna i parti och minut i fältslag efter fältslag. De kan sitt jobb och tjafsar om vem som ska ha ihjäl flest på bästa Gimli/Legolas-vis. Men så hamnar de i ett uppdrag där det är kvinnor och barn de har ihjäl vilket blir en vändpunkt, och de deserterar. När de blir identifierade i en by får de välja mellan att åka dit ordentligt eller ta ett uppdrag av ett lite annorlunda slag. Pesten råder nämligen, och byns ledare menar att en ung häxa de har infångad är den ansvariga. Uppdraget går ut på att föra denna häxa till ett kloster där "häxeriet" ska drivas ut och pesten ska försvinna.

Det blir ett litet team som rullar ut ur den lilla byn och resan blir strapatsfylld och det ska även visa sig att den där häxan inte riktigt är den man tror hon är.

Igen: för 15 år sedan hade jag tyckt att filmen hade varit hur cool som helst med sina övernaturliga inslag och stundtals maffiga scener, men som det är nu är det som om filmen försöker armbåga sig in bland en rad filmer i ungefär samma stil utan att ha kraft nog att göra det. Det blir mest "jaha" av det hela.

Kritikerna har i regel varit väldigt hårda mot filmen och gnällt på det mesta och bland annat kallat filmen för en "Pythonesque medieval cliché" och riktigt så illa är det väl inte, men man ska ha missat många andra medeltidsäventyrsfilmer under de senaste 15 åren för att tycka att "Season of the Witch" är fantastisk.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Nicolas Cage pytsar ut film efter film och när jag tittar på hans CV så känns det som om det var väldigt länge sedan han gjorde något som verkligen kändes 100%. Kanske är det jag som tröttnat på honom?

2. Ron Perlman är dock fortfarande intressant som skådespelare, men hans kommentar till karaktären ("I'm actually more comfortable being a sidekick, because I don't get blamed if it is a complete disaster") ger mig dock känslan av att Perlman inte gick in med full kraft i filminspelningen.

3. I rollen som den pestsjuka byledaren hittar man Christopher Lee i en sminkning som gjort honom nästan oigenkännbar.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA