Spänningar och dramatik i Charming

FILMEN

När jag recenserade den första säsongen av "Sons of Anarchy" skrev jag att ingen i min bekantskapskrets kände till serien. Utifrån Facebookstatusar verkar det som alla numera känner till den och följer serien slaviskt, dock inte tack vare mig. Fortfarande vill jag ranka serien som en okänd liten pärla som den stora massan inte upptäckt. I alla fall inte ännu.

Det är dock en serie som är väl värd att börja titta på, för historien om motorcykelgänget i den lita hålan Charming i Californien är otroligt fascinerande, underhållande och extremt bra, att det är en fröjd att bosätta sig i soffan och konsumera en säsong på snabbast tänkbara sätt.

En liten kort resumé av den första säsongen: Jackson "Jax" Teller (Charlie Hunnam) hittar ett manuskript hans döda far skrev om sin vision av SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original), som inte stämmer överens med hur läget är. Jax har tröttnat på våld och blodspillan som en lösning på alla problem och börjar i hemlighet jobba för alternativa lösningar och en förändring som följer faderns vision. Klubbens president Clay Morrow (Ron Perlman) har en mer enkelspårig syn på saker och ting, och Jax mamma Gemma (Katey Sagal), nu gift med Clay, vill styra in sin son i sin nuvarande faders spår.

SAMCRO:s vapenhandel gjorde att ATF (Bureau of Alchohol, Tobacco, Firearms and Explosives) kom till Charming för att sätta dit dem, bland annat genom att utmåla SAMCRO-medlemmen Opie (Ryan Hurst) som en tjallare, vilket ledde till att Clay beordrade en eliminering av Opie, men av misstag blev det hans fru som mördades. Jax fick reda på sanningen och det är ungefär där den andra säsongen tar vid.

Spänningen mellan Jax och Clay är ett tema genom hela säsongen och de andra medlemmarna har ingen aning om varför de bråkar, men inser allvaret i det hela. Men SAMCRO har något betydligt mer allvarligt att handskas med. En smart vit makt-ledare, Ethan Zobelle (Adam Arkin), kommer till Charming tillsammans med en rad biffiga underhuggare (bland annat Henry Rollins i en stor roll) med en del lömska planer, bland annat att utrota SAMCRO. Även om SAMCRO kommer med motstånd, så verkar Zobelle gå segrande ur striderna då SAMCRO ständigt luras i uttänkta fällor där de bland annat blir av med sin vapenförsäljning och tillfälligt hamnar i fängelse. Zobelle är smart och skoningslös under sin svala utstrålning.

En som råkar extra illa ut är Gemma som blir kidnappad och våldtagen som en varning, men hon väljer att hålla tyst om det hela. Enbart några utvalda personer känner till sanningen, och definitivt inte varken Jax eller Clay. Hemligheten tär dock på Gemma och hon får stora problem att fungera över huvud taget. Seriens andra stora kvinnoroll, Tara (Maggie Siff), en "vanlig" läkare som hittade tillbaka till sin ungdomskärlek Jax i den första säsongen är den som kanske utvecklas mest när hon försöker hitta sin plats i Jax liv och förstå och acceptera det liv han lever. Tara odlar mycket skinn på näsan under säsongen och står för några av de skönaste scenerna.

Första halvan av säsongen är otroligt tät och bra, så där så man inte kan sluta titta, sen blir det en liten svacka fram till finalen som lägger upp ett par cliffhangers som definitivt sätter upplägget för nästa säsong, som enligt vissa uppgifter kan bli den sista. I det stora hela är det ett utmärkt tv-drama, minst lika välskrivet som den första säsongen. Karaktärerna har definitivt satt sig och jag blir lika förbluffad varje gång att man som tittare blir så engagerad i och sympatiserar med ett gäng kriminella. Då är en serie riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av bortklippta scener och ett litet block med bloopers, som alltid är lika absurda att se när det handlar om en så pass seriös serie som "Sons of Anarchy". Jag reagerar speciellt på en blooper som kommer i en scen som är extra laddad och jag har svårt att förstå hur man som skådespelare kan ladda om och hamna i rätt stämning efter att just ha garvat läppen av sig. Imponerande.

En liten bakomfilm behandlar på ett lite luddigt sätt den moraliska koden inom Sons of Anarchy, men handlar kanske mest om organisation och regler inom motorcykelklubbar i allmänhet.

Sist bland extramaterialet finns ett "runda bord"-samtal mellan seriens skapare Kurt Sutter och de flesta av skådespelarna. Sutter inleder med att han fått tusentals fanfrågor via Facebook, Twitter och sin blogg, och valt ut ett 30-tal som de svarar på. Lustigt nog är det till större delen ganska meningslösa frågor som "Vilken av de andra karaktärerna skulle du spela om du fick välja?" som kommer fram. Dessutom verkar skådespelarna nervösa och osäkra vilket gör att frågestunden inte ger någon större behållning. En liten besvikelse.


TRE SAKER

1. Titus Welliver, mer känd som Man in Black i "Lost", dyker upp som True IRA-ledaren Jimmy O'Phelan mot slutet av säsongen och framstår minst lika lömsk som sin "Lost"-karaktär, fast här med en övertygande irländsk accent.

2. Seriens skapare Kurt Sutter spelar rollen som den halvblinda, fängslade SAMCRO-medlemmen Otto som råkar illa ut i denna säsong. Sutter är för övrigt gift med Katey Sagal.

3. Det är roligt att se Adam Arkin i en så pass osympatisk roll. Han har varit en liten favorit ända sedan "Chicago Hope" och gör alltid bra insatser i allt jag sett honom göra.


ANDERS JAKOBSON (2010-09-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Gag-Reel, The Moral Code of Sons of Anarchy, Sons of Anarchy Round table
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA