Lurig handling hög höjd

FILMEN

Allt börjar med att Nick Cassidy rymmer ur fängelset och klättrar ut på en avsats högt upp på en skyskrapa mitt i New York för att möta döden med ett svanhopp. Han har blivit, enligt honom själv, oskyldigt dömd för ett brott han inte begått. Och som tidigare polis blir detta inte lättare. Han påstås ha stulit en enormt dyr diamant, slipat ner den i bitar och sen sålt den vidare. Nick hävdade sin oskuld men ingen, inklusive domstolen, trodde honom och nu har han precis rymt från ett 25 år långt fängelsestraff och befinner sig alltså högt upp på utsidan av en skyskrapa…

Allt är naturligtvis inte vad man vill få tittaren att tro. Nick har en plan. Vad den går ut på kommer man underfund med lite allt eftersom man ser filmen, men så mycket kan man konstatera att det är ingen dålig plan han knåpat ihop. Nu är jag den första att erkänna att den kanske inte är den mest realistiska planen, sett ur ett verklighetsperspektiv men i en actionfilm passar den perfekt.

"Man on a Ledge" är riktigt bra. Handlingen är rätt finurlig och underhållande och visst, det finns logiska luckor men de väljer jag att bortse från. Man sitter hela tiden och gissar vad som ska komma härnäst och vem som gör vad och varför. Och sånt gillar jag. Jag gillar när man tror man vet vad som gäller ena sekunden för att nästa vara helt off igen. Och det får vi en hel del av i "Man on a Ledge".

När det gäller skådespelarna funkar de alla även om de flesta är relativt okända. Nick spelas av Sam Worthington och William Sadler som de flesta säkert känner igen men annars är det många nya ansikten… eller ansikten man tycker sig känna igen från någon biroll här och där.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Tydligen är alla scener där Nick står på huskanten inspelade på platsen. Han hölls fast av kablar som antingen gömdes eller editerades bort efteråt.

2. Vid ett tillfälle ska en insatsstyrka sättas in men jag kan inte låta bli att undra vad meningen var? Skulle de kasta ner honom eller kan man plocka in någon som vill hoppa med våld?

3. Nick är väldigt noga med att ta bort alla sina fingeravtryck i hotellrummet men inte från fönstret. Borde man inte letat där efter fingeravtryck? Han måste ju ha öppnat det för att komma ut…


HANS-ÅKE LILJA (2012-09-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA