Krig, kaos och kameror

FILMEN

Jag har skrivit det förr och skriver det igen: krigsfotograf är inget yrke man direkt önskar att man hade. Här det Nick Nolte som spelar fotografen Russell Price som far runt från krig till krig över hela världen och dokumenterar med sina kameror.

Det är 1979 och inbördeskriget i Nicaragua är igång som värst. Det är en 50-årig konflikt som är i slutfasen. Rebellerna ledda av den mytomspunna Rafael står mot Somoza-regimen. Själv står Price opartisk mitt emellan. Han "tar inte sida", han "tar bilder" som han själv uttrycker det. Det är kanske det enda sättet man kan klara sig i en sådan situation som han befinner sig. Det går inte en dag utan att han hamnar i en direkt livsfarlig situation där kulorna viner kring kameraobjektiven.

Han är så klart inte ensam på plats. Det är många journalister där, som reportern Claire (Joanna Cassidy) och den uttråkade Alex (Gene Hackman) som helst vill åka hem till USA och ta jobbet som nyhetsankare han blivit erbjuden. Alex och Claire har nyss varit ett par och det var även Alex som såg till att Price fick jobb en gång i tiden, så när en romans blommar upp mellan Price och Claire blir det lite spänt mellan dem.

Price är besatt av att leta rätt på Rafael och är övertygad om att han ska lyckas, men samtidigt utsätter han sig för faror som gör att han måste välja sida och att han inte kan lita på de som säger sig vara hans vänner.

Politiskt laddade krigsthrillers av det här slaget känns inte speciellt vanliga nu för tiden och det har egentligen aldrig varit någon favoritgenre för mig. "Under fire", tidigare känd som "I skottlinjen" här i Sverige, är dock ingen dålig film utan den levererar det den förväntas leverera. Man kommer verkligen nära inpå kriget och även om det handlar om Nicaragua här så finns det än idag krigshärder likt denna runt om i världen.

Jag har dock lite svårt att tro att en verklig krigsfotograf tar sådana risker som Price gör här utan att tänka sig för två gånger, men å andra sidan tror jag att både yrket i sig och helhetsbilden skildras på ett mycket trovärdigt sätt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ed Harris spelar en amerikansk militär som Russell Price stöter på då och då under filmens gång, en soldat som inte verkar ha speciellt mycket hjärta.

2. Jag tänker lite på "Brännpunkt Djakarta" när jag ser filmen. Den gjordes året innan och hade Mel Gibson i huvudrollen som reporter.

3. En modern film på ungefär samma tema, fast ändå inte, är "Vittne till ett krig".


ANDERS JAKOBSON (2010-12-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA