Hyfsad film som kunde ha varit kortare

FILMEN

"A few days in September" är en av de få filmer om 9/11-fenomenet som jag sett som inte visar en enda bildruta med plan i. Nu är det dock inte huvudhandlingen som kretsar runt 9/11 men ändå…

Filmen handlar om Irène Montano, en regeringsagent av något slag, som blir ombedd att samman föra den mystiske Elliott med sina barn Orlando och David. Vad Irène egentligen gör är lite höjt i dunkel men hon är någon sorts agent som gör sådant som ingen annan vill/kan.

Hon har inte hört av Elliott på tio år när han helt plötsligt vill att hon ska hämta upp hans dotter. Sonen kommer även han in i bilden via Elliotts försyn. Dessa tre kontaktas sen av en grupp investerare som Elliott samarbetar med. Han ger dem råd som de följer och på alla pengar de tjänar får Elliott en viss procent i arvode.

Vi befinner oss nu i början av september år 2001 och Elliott har givit investerarna rådet att sälja alla sina amerikanska investeringar då han förutspår att den amerikanska börsen kommer att gå ner 25% inom några dagar. Vid det här laget har vi alla fattat att Elliott vet om att 9/11 kommer att ske. Vi får dock inte några närmare förklaringar till hur han kan veta det han vet.

För att se till att barnen får pengarna (han inser att han förmodligen kommer att röjas ur vägen) och för att få träffa sin dotter som han övergav många år tidigare ber Elliott dem att möta honom hos investerarna i Venedig. På vägen dit, från Paris, har de dock lönnmördaren William Pound, briljant spelad av John Turturro, tätt i hälarna. Pound är framför allt ute efter Elliott men om han måste undanröja de andra för att nå dit ser han inte det som ett problem.

"A few days in September" är en rätt bra film som tyvärr också är lite för lång (närmare två timmar). I vissa partier flyter bara handlingen på som livet gör och inte så mycket händer. Jag tror att filmen hade tjänat på att kortats lite och på så vis även stramats upp.

En kul sak är att skådespelarna växlar mellan att prata franska och engelska i filmen. En del av skådespelarna, som till exempel John Turturro och Juliette Binoche (Irène Montano), behärskar båda språken medan Nick Nolte (Elliott) och Tom Riley (David) endast pratar engelska.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar tyvärr extramaterial.


TRE SAKER

1. Jag gillar John Turturro mer och mer ju mer jag ser av honom. Tyvärr är det ofta han väljer att spela in filmer som är av en annan typ än de jag ser. Som tur har det ändrat sig i och med att jag recenserar filmer för DVDKritik. Så, se till ni också att se något med John Turturro även om det inte är den typen av film ni brukar se, han är värd det.

2. Jag imponerades av Juliette Binoche (Irène Montano) och hoppas att fler upptäcker henne. Hon förtjänar allt hon kan få. Tyvärr är det kanske inte så lätt att nå ut till en större publik om man, som hon, mest varit med i franska filmer.

3. Som jag skrev i recensionen är detta alltså en film som i grund och botten har ett rätt starkt 9/11-tema. Dock ser man inte ett enda plan i filmen, man ser inte World Trade Center mer än i en liten nyhetssändning i slutet av filmen och hela upplägget känns väldigt smart även om man efter att ha sett filmen inte kan låta bli att undra var Elliott fick sin information…


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA