Snälla Lou kom tillbaka, allt är förlåtet!

FILMEN

2003 var det dags för Hulken att träda in i biograferna. Mannen som skulle ta honom dit var Ang Lee som senare även gjorde filmen "Brokeback Mountain". Tyvärr verkar det som om Lee aldrig sett eller läst Hulken tidigare. Hela bakgrundshistorien blir fel, Hulken blir större och större för varje förvandling, Banners DNA planteras in i hundar som sen blir superhundar och hans pappa blir galen. Alla som läst "Hulken" vet hur fel detta är.

Till att börja med har Lee byggt ut Hulkens bakgrund så det nu inte bara är gammastrålningen som gör att han förvandlas, vilket är fallet i både serietidningen och TV-serien. Här beror det även på experiment som Banners far gjorde innan han föddes. Banner ärvde detta och visade faktiskt redan som mycket liten tecken på att bli grön. Helt vansinnigt med andra ord.

När så Banner utsatts för gammastrålning rinner bägaren över och han blir Hulken. Samtidigt återkommer hans galne far, nu för att sno Hulkens krafter för egen vinning. Pappan lyckas även han utsätta sig för gammastrålning vilket får den effekten att han kan smälta samman med allt han tar i. Detta utnyttjar han för att stjäla Hulkens krafter.

Han har även lyckats ta DNA från Banner och inplanterat det i tre hundar som han släpar med sig överallt. Dessa skickar han nu på Banners stora kärlek Betty Ross. Det räcker heller inte med att de blivit i stort sätt oövervinnliga, de växer också till storleken av en häst. Som tur är blir de dock inte gröna.

Utöver detta låter Lee också Hulken bli alldeles för stor. Han blir större och större för varje gång han förvandlas och på slutet är han så stor att han nästan skulle kunna äta upp en människa. Riktigt dåligt och dessutom inte alls sant enligt Hulkens historia.

Med andra ord lyckas Ang Lee slakta allt vad Hulken står för under de lite drygt två timmar filmen håller på. Alla som varit eller är fans av Hulken kommer att bli enormt besvikna på vad han gjort med bakgrundshistorien. Dessutom försöker han göra en lite djupare film än vad materialet tillåter. De som ser Hulken vill inte ha en djup dialog utan de vill ha action från början till slut. Alla utom Lee då förståss som här fördjupar sig i son- och fadersrelationen så det emellanåt känns som om någon hällt sirap i DVD:n. Dessutom har han blandat in en massa underliga bilder för att illustrera vad som ske i Banners kropp när han förvandlas. Men återigen, tyvärr, det är inte det man vill se när man slår på "Hulk".

Nä, Ang Lee gör allt annat än imponerar. Faktum är att det enda han lyckas åstadkomma är att slakta Hulken totalt. Jag har tidigare varit lite kritisk mot Lou Ferrignos tolkning men vill här offentligt be om ursäkt. Snälla Lou, kom tillbaka, allt är förlåtet.


EXTRAMATERIALET

Filmen är fullmatad med extramaterial, dels på den skivan som filmen är på och dels på en extraskiva.

På första skivan får vi kommentarer från Ang Lee och klipp från inspelningen. Problemet med dessa klipp är bara det att man kommer åt dem genom att klicka på en liten ikon som dyker upp emellanåt i filmen. Vet man inte om det första gången man ser filmen blir det rätt jobbigt att bara sitta och leta efter dom.

På den andra skivan en massa filmer som täcker upp det mesta av inspelningen av filmen. Vi får bland annat se hur hundslagsmålsscenen gick till. Vi får även en dokumentär om filmen, se hur man gjorde klippen i filmen där man visar flera rutor samtidigt eller låter en mindre bild glida förbi huvudbilden. Detta är otroligt irriterande när man ser själva filmen för övrigt.

Det som är överlägset mest intressant är dock en dokumentär om hur Hulken utvecklats från första serierutan fram till filmen. Väldigt fascinerande. Vi får också se hur fyra tecknare med helt olika stilar illustrerat samma scen från filmen.

Utöver detta får vi också lite bortklippta scener, chansen att undersöka Hulken lite närmare, en ingående titt på Ang Lee samt lite CD-Rom material.


TRE SAKER

1. Vi ser både Stan Lee (Hulkens skapare) och Lou Ferrigno (Hulken i TV-serien) dyka upp i filmen.

2. Det hade inte gjort något om man låtit Hulken dyka upp tidigare i filmen. Vad som säkert skulle bli förväntan blev nu bara tristess.

3. Trots all teknik kan man inte lösa problemet med Banner/Hulkens byxor. I och med att Hulken blir så stor här borde byxorna töjas till storleken av ett tvåmannatält men när han förvandlas tillbaka till Banner sitter byxorna lika bra som tidigare…förutom en gång då Banner är helt naken efter förvandlingen.


HANS-ÅKE LILJA (2003-11-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: Universal
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarer med Regissören Ang Lee, Scener från inspelningen, Inspelningen av HULK, Inuti en superhjälte: Hulkens anatomi, Bortklippta scener, Hulkifiering, Hulkens utveckling, Hundslagsmålsscenen, Den unika klippningen av HULK och DVD-Rom
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA