Är detta slutet för Tony Soprano?

FILMEN

Så släpps då äntligen de sista avsnitten av "Sopranos" på DVD. Man kan ju dock fråga sig varför det som borde vara säsong sju nu heter säsong sex del två istället. En av anledningarna sägs vara att skådespelarna inte skulle kunna kräva högre löner om båda omgångarna tillhörde samma säsong. Nu gjorde de det i alla fall så... Nåja, hur som helst, detta är de sista avsnitten i serien och de höll verkligen inte igen när de spelad in dem.

Det som gör sista säsongen så spännande är att man redan innan man ser den vet att detta kommer att bli de sista avsnitten någonsin. Det betyder att ingen av karaktärerna går säker. Vem som helst kan komma att skrivas ut, det vill säga dödas i serien.

I vanliga fall är det ju rätt lätt att förstå att huvudpersonen kommer att klara sig men inte ens Tony Soprano själv går nu säker. Detta gjorde, enligt mig, denna säsong till något av det mest spännande som visats på TV.

När säsongen börjar går livet trots allt vidare för familjen Sopranos. Tony har sina problem precis som frun och barnen. När det gäller "arbetet" är det inne i ett spänt läge. Inte alla gillar Tony och hans metoder och nu tycker vissa att det är dags att göra något åt det. Och som sagt, i och med att detta är den absolut sista säsongen går ingen säker. Något som vi också får smakprov på under säsongens gång.

Vidare så får även Christophers film "Cleaver" premiär och det blir då uppenbart hur han egentligen känner inför Tony. A.J. sörjer uppbrottet med flickvännen Blanca och Meadow dumpar pojkvännen Finn. Allt är med andra ord som vanligt hos familjen Soprano.

Det största samtalsämnet när serien visades på TV var, föga oväntat, själva slutet. Jag tänker inte avslöja hur det går för Tony och hans familj utan det får ni se själva, för tro mig, det vill ni inte läsa om här innan ni sett det. Det jag kan säga är det att slutet, precis som när det visades på TV, kommer att dela upp tittarna i två grupper. En grupp som gillar slutet och en grupp som inte gör det.

Själv tillhör jag de som inte gillar det. Jag tycker att man kunnat avsluta serien på ett bättre sätt. Men som sagt, en del gillar det och andra inte. Vad man än tycker så är det nu slut på en av de bästa TV-serierna som visats och det är bara att tacka för de 86 avsnitten vi fick se under seriens gång!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en fiktiv bakom kulisserna-film från Christophers film "Cleaver". Den är gjord som om det verkligen är Christopher som gjort filmen och rätt underhållande.

Det finns även en dokumentär där seriens skapare David Chase och andra inblandade diskuterar seriens musik.

Dessutom får vi kommentarspår till några av avsnitten, dock inte det sista som är det man verkligen velat ha kommentarer till.


TRE SAKER

1. Även om jag sörjer seriens slut tycker jag att det är bra att man lägger av medan man är på topp! Strongt gjort.

2. Endast Tony själv har varit med i alla 86 avsnitten.

3. Det ska bli spännande att se James Gandolfini i nästa roll. Tyvärr tror jag att det kommer bli svårt att se honom som någon annan än Tony Soprano.


HANS-ÅKE LILJA (2008-04-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna: Från inspelningen av Christophers skräckfilm "Cleaver", Musiken i Sopranos - featurette och 4 kommentarspår.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA