Ger inte valuta för pengarna

FILMEN

Ett citat på omslaget kallar filmen för "Ett kvinnligt svar på 'Ocean's Eleven'" vilket är att göra det lite enkelt för sig. Stötarna i "Ocean's"-filmerna har betydligt mer intrikata upplägg än det som presenteras i "Mad Money". Här är det faktiskt mer i "Jönssonligan"-stil när Diane Keaton, Queen Latifah och Katie Holmes snor pengar från centralbanken.

Det är hårda tider. Bridgets (Keaton) man (Ted Danson) har legat arbetslös på soffan en längre tid och kassan har sinat. De kan inte längre leva sitt lyxliv och snart måste de sälja huset då de har skulder på nästan 300 000 dollar. Bridget kan inte ens betala städerskan och av henne får hon ett tips om ett jobb som lokalvårdare på centralbanken.

Omgiven av enorma mängder pengar är det svårt för Bridget att inte hålla masken. Speciellt fascinerad är hon av destrueringsmaskinen som strimlar sönder sedelbunt efter sedelbunt av utslitna pengar. Trots att hela byggnaden övervakas av videokameror i varenda liten vrå börjar hon tänka ut en plan likt den bäste Charles-Ingvar Jönsson.

Hon raggar tag i Nina (Latifah) som jobbar vid strimlingsmaskinen och får med henne i planen och sen viger hon in Jackie (Holmes) som kör vagnarna med pengar genom byggnaden. Tillsammans beslutar de sig för att köra och får vid första stöten med sig närmare 100 000 dollar.

Som vanligt vill mycket ha mer så de fortsätter och fortsätter, och både släkt och vänner bjuds in i hemligheten. Har Bridget kommit på den perfekta stöten?

"Heist"-filmer är oftast mycket underhållande, men "Mad Money" ger inte riktigt valuta för pengarna… Själva stötmomentet är ganska ospännande och man försöker liva upp det hela genom att låta saker gå allvarligt fel under en stöt. Men det räcker inte riktigt för få upp spänningen i det hela. Filmen gör också ett allvarligt fel genom att visa att alla åkt fast i inledningen av den, vilket lägger sordin på stämningen på en gång.

Filmen är småputtrigt rolig men den känns samtidigt lång och seg trots en speltid på 100 minuter. Det är som det saknas lite flyt speciellt i mitten.

Skådespelartrion gör dock inga större fel. Det är rutinerade kvinnor som visserligen gör ganska typiska roller i jämförelse med vad de brukar göra. Keaton är den lite lyxiga kvinnan i fina kläder och Latifah den starka svarta kvinnan som med barsk ton läxar upp sina barn när de tänker dumma saker. Undantaget är möjligen Holmes som spelar en lite mer "flummig" karaktär än vad hon brukar.

Trots fin kemi mellan dem så står sig "Mad money" rätt platt mot andra filmer som handlar om att roffa åt sig pengar. Någon "Ocean’s Eleven" är det verkligen inte.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Lätt märklig översättning: Raggrepliken "You wanna carpool tomorrow?" blir i svensk översättning "Ska vi bada i biltvätten i morgon?"

2. Ted Danson är otroligt lik Steve Martin nu när hans hår är kritvitt.

3. En betydligt bättre "heist"-film från i år är "Flawless".


ANDERS JAKOBSON (2008-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA