En seg och rätt misslyckad avslutning

FILMEN

När vi kommer in i handlingen i "Gudfadern 3" har Michael Corleone hunnit bli 60 och rätt trött på gangsterlivet. Hans största önskan är att bli en ärlig affärsman. Han kämpar hårt för detta och trots att hans fiender gör allt i deras makt för att bli av med honom håller han stenhårt på att allt ska gå rätt till.

Samtidigt letar han förbrilt efter en efterträdare. Hans egen son vägrar till Michaels förtret att ha någon som helst inblandning i sin fars affärer. Han hoppar av juridikstudierna och satsar istället på en karriär som operasångare. Han lyckas till slut förverkliga sin dröm och även om Michael inte är nöjd med hans val till en början kan han inte låta bli att vara stolt över honom när han väl lyckas.

Istället faller lotten på Vincent som är son till Michaels bror Sonny. Vincent har dock ärvt sin fars temperament och riskerar att föra familjen mer åt ett nytt maffiakrig än mot hederlig verksamhet. Michael är till en början tveksam men när han sen får reda på att en yrkesmördare har satts på att ha ihjäl honom, utsänd av en så kallad vän ger han efter och ger Vincent sitt accepterade, och låter honom ta hand om situationen som han finner det bäst.

Det hela får sen sin upplösning under en operaföreställning där Michaels son har huvudrollen. Allt ser till en början ut att gå familjen Corleones väg men till sist slutar det lite oväntat ändå i katastrof.

Tyvärr är tredje delen i serien om familjen Corleone inte i närheten av att vara lika bra som de två tidigare filmerna. Det är egentligen bara under sista timmen, av de dryga två och en halv som filmen pågår, som det blir riktigt spännande. Innan dess handlar det mest om hur Michael vill bli accepterad som en ärlig affärsman istället för en gangster och hur man än vrider och vänder på det blir det inte lika intressant.

Dessutom känns slutet som ett riktigt antiklimax. Efter att ha ägnat totalt runt åtta och en halv timme på familjen Corleones liv känner jag mig lurad. Coppola verkar ha tappat sugen och endast vilja få ett slut på historien så fort och enkelt som möjligt. Visst kan det ibland vara bra med ett öppet slut men inte här.

Annars gör som vanligt alla inblandade bra ifrån sig. Alla de gamla karaktärerna, med undantag för Tom Hagen, som i historien nu gått bort, är tillbaka och vi får dessutom se Andy Garcia i rollen som Vincent. Han gör rollen bra även om han i vissa lägen känns lite platt. Han har dock en bra kemi med Sofia Coppola som spelar Michaels dotter Mary. Karaktärernas åldrande (20 till 30 år) har man dels löst med hjälp av smink men även genom att låta 16 år passera mellan film två och tre. En del åldrande har alltså skett den naturliga vägen.

"Gudfadern 3" ger oss ett slut på historien om familjen Corleone, dock är det inte så bra som det skulle ha kunnat varit, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial vi får en ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Sofia Coppola spelar här Michaels dotter. I första filmen spelade hon hans brorsdotter.

2. I tidiga utkast av manuset till filmen fanns karaktären Tom Hagen med men då Robert Duvall inte fick vad han begärde i lön hoppade han av och manuset skrevs om.

3. Filmen finns (tillsammans med de andra två delarna) även utgivna i en box som förutom de tre filmerna även innehåller två separata skivor fullmatade med extramaterial.


HANS-ÅKE LILJA (2008-07-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår av Francis Ford Coppola
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA