Återigen får vi tacka musiken

FILMEN

Uppföljaren till "Mamma Mia!" är här. Den här gången får vi se det vi bara fick höra berättas om i första filmen. Vi får se hur Donna som ung (och rätt lössläppt) trotsade sina föräldrar och gav sig ut i världen och under några veckor träffade hon (och hade sex med) Sam, Harry och Bill. Just detta ledde till dilemmat i första filmen, det vill säga vem är hennes dotters pappa? Parallellt med detta får vi se hur Donnas dotter Sophie i nutid restaurerat Donnas gamla hotell och är i full färd med att planera nyinvigningen.

Historien känns lika tunn den här gången nu som i första filmen och återigen är det själva musiken som är behållningen. Skulle man skala bort musiken så blir det bara en ytterst tunn och lite småfjantig historia kvar. Skådespelarna gör vad de kan för att rädda filmen och med namn som Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried, Colin Firth och Cher borde man kanske vänta sig mer. De gör dock vad de kan, men här är det manuset som är problemet.

Musiken däremot är lika bra här som i första filmen även om man nu använder lite mindre kända låtar tillsammans med hitsen. Man hör dock direkt att det är ABBA som ligger bakom musiken och den för filmens handling framåt. Precis som i första filmen är det många scener där folk helt omotiverat börjar dansa (något jag inte gillar) men här fungerar det ändå halvdant. Vissa scener känns överdrivna medan andra passar bra in i filmen.

"Mamma Mia! Here we go again" är en bra uppföljare. Den är inte lika bra som första filmen men den fyller i berättelsen om Donna, Sophie och de tre papporna bra och gillar man första filmen så kommer man gilla även denna. Dock dröjer det nästan hela filmen innan Meryl Streep dyker upp…


EXTRAMATERIALET

Filmen är fullmatad med extramaterial. Vill man sjunga med finns det en sådan version av filmen också. Annars kan man nöja sig med att se borttagna och längre versioner av vissa scener, kommentarspår, hur man spelade in filmen, hur skådisarna kände när de sjöng de berömda låtarna inför Björn och Benny, hur man gjorde vissa scener och så vidare och så vidare. Extramaterialet dokumenterar alla aspekter av filmen ordentligt och man får det man förväntar sig och lite till.


TRE SAKER

1. Återigen översätter man låttexterna. Jag förstår att man gör det för de berättar historien men det är rätt irriterande.

2. Även den här gången framför alla skådisarna en ABBA-sång i eftertexten.

3. Både Benny Andersson och Björn Ulvaeus dyker upp i så kallade cameos.


HANS-ÅKE LILJA (2018-12-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted & Extended songs and scenes with Commentary by Director/Screenplay Writer Ol Parker, High Jinks, Enhanced Sing-Alongs, The Story, Mamma Mia! Reunited, Playing Donna, Sophie's Story, Meeting Cher, Costumes and The Dynamos, Choreographing Mamma Mia! Here We Go Again, Cast Meets Cast, Curtain Call, Dancing Queen-: Anatomy of a Scene, Cast Chats, Performing for Legends - Class of -79 - Feature Commentaries with Director/Screenplay Writer Ol Parker and Producer Judy Craymer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA